Word ScrumMaster en de held van je team

Word ScrumMaster en de held van je team
De ScrumMaster speelt een erg belangrijke rol bij de uitvoering van de scrum-methode. Wat typeert zijn functie? Lees het hier!

Scrum helpt agile teams bij het uitwerken van complexe projecten, om zo een mooi resultaat neer te zetten. Eventuele problemen los je dan op een adaptieve manier op. De scrum-methode is zeer populair, met name omdat je continue feedback ontvangt. Zo zal het eindresultaat perfect voldoen aan de wensen van de klant. De ScrumMaster speelt hierbij de belangrijkste rol. Daarom gaan we dieper in op wat deze functie precies inhoudt.

De basiseigenschappen van een ScrumMaster

De rol van ScrumMaster houdt leiderschap en vertrouwen in. Je bent verantwoordelijk voor scrum over het hele proces, en je ondersteunt de processen voor het hele team. Je begeleidt als het ware je team met je kennis en expertise, maar je bent niet betrokken bij het maken van beslissingen. Heeft je team weinig ervaring met scrum, dan is het belangrijk om deze methode uit te leggen en te promoten. Je bevindt je dus in een ondersteunende positie en je helpt door de waarde en regels van scrums bij te brengen. Daardoor maak je geen deel uit van de hiërarchie binnen het team. De basis is om het goede voorbeeld te geven in de gebruiken van scrum.

De sterktes van een ScrumMaster

De kracht van een ScrumMaster is dat je diverse taken op jou neemt, en bijspringt waar nodig. Je helpt de Product Owner in het duidelijk overbrengen van de doelen en de scope van het project. Verder bied je oplossingen en de nodige software aan om de backlog te beheren. Bovendien heb je een goede kennis van de productplanning, en pas je hier agile methodes op toe. Je plant ook de scrum-meetings in, zodat de nodige informatie over de verschillende processen gedeeld kan worden. Tot slot houd je de stakeholders op de hoogte van de stand van zaken.

Wat hierbij van pas komt is het kunnen vormen van een hecht en sterk presterend team. Coaching en goede communicatie zijn hier zeker van belang. Ook moet je over een goede kennis van de business bezitten. Risico’s, financiën, HR, de taal van developers… dit komt er allemaal bij kijken. Flexibel kunnen omgaan met uitdagingen en tegelijkertijd de normen en waarden van je organisatie kunnen respecteren, dat is het talent van een ScrumMaster.

Wat maakt een ScrumMaster cruciaal?

Als ScrumMaster houd je je niet bezig met het plannen van de release, en ook het team werkt volgens een structuur die erin slaagt om zelf-organiserend te zijn. Toch is de rol van de ScrumMaster cruciaal. Je bent de lijm die het hele project samenhoudt. Je gaat de stand van zaken na en stuurt bij indien nodig. Je zorgt voor een handig overzicht van het project met behulp van een burndown chart (een visuele representatie van de vooruitgang). Verder beheer je de sprintplanning en regel je review- en feedbackmomenten. Je zorgt er dus voor dat je team optimaal samenwerkt en agile te werk gaat. Zo bekom je de beste resultaten.

De leider van het scrum team

Als ScrumMaster gedraag je je als een coach en begeleid je je teamleden bij de organisatie en de taken die over de functies heen gaan. Het is niet altijd makkelijk om je team een waardevol product te laten neerzetten, maar door het verwijderen van obstakels en begeleiding doorheen de verschillende fases probeer je dit toch zo goed mogelijk te doen. Eventuele obstakels kunnen zijn dat een ander departement niet meewerkt, of dat je teamleden nog met verouderde programma’s aan de slag moeten. Jouw doel is om te focussen op de taak die voor je ligt en om deze zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

Zin in meer?

Hoe word je dan ScrumMaster? Makkelijk: dankzij onze opleiding Certified ScrumMaster kan je zo aan de slag.

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect