XLOOKUP: de ultieme vervanger voor het verticaal zoeken

XLOOKUP: de ultieme vervanger voor het verticaal zoeken
Sinds vorig jaar is de XLOOKUP beschikbaar in Excel. Benieuwd naar de extra voordelen? Ontdek ze in dit artikel.

De Excel-VLOOKUP-functie heeft sinds de begindagen van MS Excel, in 1985, menig hart veroverd. Gedurende 35 jaar is VLOOKUP één van de populairste Excel-functies gebleken. Er is echter een ‘new kid on the block’: sedert de zomer van 2019 is de XLOOKUP – of in het Nederlands X.ZOEKEN – beschikbaar (*). In dit artikel bekijken we enkele van de extra voordelen van deze nieuwste functie.

Wat zijn nu de voordelen van deze XLOOKUP en wat maakt de VLOOKUP en HLOOKUP dan achterhaald?

XLOOKUP biedt niet alleen meer mogelijkheden dan de toch ietwat stugge VLOOKUP, maar is ook aanzienlijk gemakkelijker in het gebruik.

Stel dat je met een VLOOKUP de landnaam wilt vinden welke overeenstemt met een landcode (‘België’ vinden op basis van ‘BE’), dan is de syntax van je VLOOKUP:

Je zoekt B2 op in de eerste kolom van het bereik B5 tot C7 en verwacht de overeenkomende waarde in de 2e kolom waarbij je ook, in dit geval, vermeldt dat je een exacte waarde (en niet in een interval) zoekt (FALSE).

Met de XLOOKUP is dit veel eenvoudiger:
Je zoekt B2 op in het bereik B5 tot B7 en verwacht de overeenkomende waarde in het bereik C5 tot C7. Standaard zoekt XLOOKUP een exacte overeenkomst.

Bij de VLOOKUP moet je in de eerste kolom zoeken, bij de XLOOKUP hadden we de kolom met de codes ook ná de landnamen of zelfs volledig los ervan kunnen plaatsen:

Is je zoektabel horizontaal opgesteld dan is dit even gemakkelijk voor de XLOOKUP terwijl je bij de VLOOKUP dan echter moet overschakelen naar de HLOOKUP.

Je ziet het: de XLOOKUP is krachtiger én gemakkelijker. Misschien tijd om de VLOOKUP los te laten.

 

(*) Beschikbaar in welke versies?

  • Excel voor Office 365 voor Windows
  • Excel voor Office 365 voor Mac, Excel voor iPad en iPhone
  • Web-versie van Excel
  • Excel voor Android tablets & smartphones

Zin in meer tips & tricks over Excel?

Ontdek nog meer tips & tricks over Excel of ga actief aan de slag en drijf je werkcomfort en tijdswinst naar een nog hoger niveau tijdens de Excel Experience Days (online). Voor occasionele, frequente of gevorderde gebruikers.

 

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect