6 voordelen van webinars

by Bieke Cauwenberghs

Webinars bieden tal van voordelen, zowel voor de organisatoren als voor de deelnemers. Ze zijn snel, efficiënt en de perfecte manier om specifieke onderwerpen te benaderen voor een ruim publiek. Ook M&D Seminars kiest met de legal webinars voor de digitale weg. Een ideale aanvulling op de klassieke seminaries.

 

1. Je kan sneller inspelen op de actualiteit

Met een webinar kan je kort op de bal spelen en snel reageren op wat er in de wereld gebeurt. Neem nu de nieuwe regelgeving rond drones dit voorjaar. Het onderwerp was op zich te beknopt en te specifiek om een volledig seminarie rond te organiseren. Een webinar is dan de ideale oplossing. Bovendien geeft het de kans om het topic in de markt te plaatsen. Bereikt het webinar een breed publiek? Dan kan er op basis van de feedback en de vragen van de deelnemers een klassiek seminarie samengesteld worden waarin het topic breder gekaderd wordt en ook de raakvlakken met andere rechtsdomeinen aangehaald kunnen worden.

 

2. Je bereikt een ander doelpubliek

Tijdens seminars worden vaak heel klassieke onderwerpen behandeld die een publiek aantrekken dat vertrouwd is met de klassiekere werkwijze van een seminar. Doordat er veel meer mogelijk is in een webinar, verbreedt ook automatisch het doelpubliek. Webinars en seminars blijken perfect naast elkaar te kunnen functioneren. Meer zelfs, er kan een wisselwerking ontstaan waarbij een webinar verder uitgediept en aangevuld wordt en uiteindelijk toch in een klassiek seminar resulteert.

 

3. Webinars zijn veel flexibeler

Voor een klassiek seminarie moet je een hele dag in je agenda reserveren, ver op voorhand. Bij een webinar is er veel meer flexibiliteit. Bovendien duren webinars meestal slechts anderhalf uur en zijn ze vaak over de middag, zodat het makkelijk is om er tijdens je lunchpauze eentje mee te pikken.

 

4. Je hoeft je niet te verplaatsen

Wij Belgen zijn absolute filevreters dus elke verplaatsing die je kan vermijden, resulteert in netto tijdswinst. Bij een webinar is dat meer dan ooit het geval. Waar je ook bent, een tablet met internetverbinding volstaat om de webinar te volgen. Eigenlijk kan het zelfs vanuit je luie zetel of bij mooi weer vanop je terras.

 

5. Webinars zijn interactiever

Ja, ook bij een seminar kan je vragen stellen. Maar de drempel om dat te doen voor heel de groep aanwezigen, is veel groter dan bij een webinar. Je kan je vraag gewoon stellen via de chatfunctie en enkel de spreker en aanwezige moderator krijgt ze te zien. De spreker kan er meteen op inpikken. Aangezien de vraag neergeschreven is, kan hij er echter ook later op terugkomen. Doordat de deelnemers bij webinars veel sneller een vraag stellen, worden onderwerpen vaak breder en dieper uitgespit.

 

6. Je kan controles uitvoeren via polls

Bij een klassiek seminarie kan men de aanwezigen laten tekenen bij aanvang en op het einde van de dag. Maar hoe moet dat bij een webinar? Ook daar is controle mogelijk. Via de software kan er gezien worden wie ingelogd is, wanneer, en hoelang iemand het webinarscherm als hoofdscherm heeft openstaan. Daarnaast werkt M&D Seminars voor de legal webinars met polls. Advocaten zijn bijvoorbeeld verplicht zich permanent bij te scholen en jaarlijks een aantal juridische punten te behalen. Het volgen van een legal webinar geeft recht op 2 punten, maar de Orde van advocaten die de punten toekent, vereist het bewijs dat de deelnemer ook effectief het webinar heeft gevolgd. Daarom worden tijdens de webinars op willekeurige momenten meerkeuzevragen gesteld die onmiddellijk beantwoord moeten worden. Door die te beantwoorden, bewijzen ze meteen dat ze weldegelijk de webinar aan het volgen zijn. Tegelijkertijd heeft dit systeem ook voordelen voor de spreker, die de pollvragen in zijn uiteenzetting kan verwerken en meteen de respons met bijhorende percentages te zien krijgt. Op die manier verhoogt opnieuw de interactiviteit, wat het voor de deelnemer heel wat interessanter maakt!

 

Meer info?

Wil je zelf ook eens een webinar volgen? Op 17 en 18 augustus organiseert M&D Seminars de Webinar Days!

Deze webinars staan op het programma:

  1. WCO: Highlights en recente rechtspraak
  2. Energierecht: capita selecta
  3. Social Media voor advocaten & juristen
  4. Internationale kinderontvoering
  5. Ontslagmotivering CAO nr. 109 – Update en analyse eerste rechtspraak
M&D Seminars maakt deel uit van Wolters Kluwer België.

Lees ook