7 skills die elke paralegal moet bezitten

Of je als paralegal nu een bedrijfsjurist, advocaat of notaris assisteert, je job vraagt vandaag veel verantwoordelijkheidszin en flexibiliteit. Maar welke skills worden in de toekomst verwacht van de paralegal ? Wil je het hoofd kunnen bieden aan de uitdagingen van de toekomst, dan zijn deze zeven skills een must!

  1. Up-to-date legal skills: eigenlijk is het heel voor de hand liggend. Als je je geloofwaardigheid en professionaliteit in de loop van je carrière wil behouden dan moet je je regelmatig bijscholen . Of het nu gaat over de nieuwe privacywet, contract law of verbintenisrecht, door op de hoogte te blijven van nieuwe wetgevingen en veranderingen neem je je verantwoordelijkheid. Zoals veel juridische beroepsbeoefenaars jaarlijks verplicht bijscholingspunten behalen, zou elke paralegal ook blijvend moeten leren.
  2. Technological skills: zeker corporate paralegals moeten weten welke digitale tools er op de markt aanwezig zijn en die ook kunnen hanteren. Werkgevers weten vakk niet wat de markt aanbiedt, dus met jouw kennis kan je echt een meerwaarde betekenen (en meteen indruk maken tijdens een sollicitatie). Denk bijvoorbeeld aan software om administratieve en juridische documentatie op te slaan, te sorteren,…
  3. Communication skills: communicatie is de basis van alles, maar dat is nog meer het geval wanneer je gesprekspartner een advocaat of jurist is die vlot omspringt met woorden én wanneer het aangewezen is dat je je genuanceerd uitdrukt. Ben je er niet zo goed in, neem dan lessen, volg een opleiding en oefen vooral veel in de praktijk. Beschouw bijvoorbeeld presentaties geven als een uitdaging en neem die bewust aan.
  4. Research skills: Snel de juiste teksten of documenten opzoeken, onderzoek doen naar mogelijkheden, de verscheidenheid aan bronnen kennen, verbanden leggen tussen teksten etc. Het vraagt van jou om snel en diagonaal te kunnen lezen.
  5. Organisational skills: timemanagement, georganiseerd werken, punctueel zijn … Het is niet iets dat je hebt of niet hebt, je kan het gerust leren! Je hoeft ook geen schroom te hebben om je collega’s te vragen of zij bijvoorbeeld tips en tricks hebben om efficiënter te kunnen werken. Het is niet nuttig om elk individueel het warm water opnieuw uit te vinden. Deel je tips met collega’s en vraag hoe zij te werk gaan om bijvoorbeeld hun mailings te beheren. Heb ook geen schrik om te vragen wat er van jou verwacht wordt, en hoeveel tijd je mag besteden aan een bepaalde taak. Over organisatievaardigheden wordt niet vaak gesproken, omdat het als een pijnpunt beschouwd wordt als je er niet over beschikt. Maar laat het geen taboe worden, het is essentieel voor je beroep. Als je het gevoel hebt dat je je kan verbeteren, ga er dan voor.
  6. Networking skills: alles evolueert zo snel, dat het belangrijk is om kennis te delen.Luister naar ervaringen van andere paralegals. Ze kunnen je veel bijleren en misschien zelfs verhinderen dat je dezelfde fouten maakt. Je kan scalen waar je zelf zit in je carrière en het biedt je meteen ook opportuniteiten voor later. Bovendien is het leuk om je door een netwerk gedragen te voelen.

    Ervaringen van mensen rondom jou kunnen je veel bijleren en misschien zelfs verhinderen dat je dezelfde fouten maakt.

  7. Multitasking: het is maandagochtend, je bent onderweg naar je bureau om je inbox met hoogdringende flagged mails te beantwoorden. Je collega vraagt hoever je staat met een bepaalde opzoeking, en een paar stappen verder kom je je baas tegen die je vraagt om dringend iets in orde te brengen. Wanneer je eindelijk kan gaan zitten, rinkelt de telefoon. Stressbestendig multitasken is de enige vaardigheid die je in deze situatie kan redden. Volg een opleiding om te leren multitasken en ten allen tijde je kalmte te bewaren. Lukt het niet meer om zelf prioriteiten te stellen, spreek je werkgever er dan zeker over aan.

Zin in meer?

Wil je als paralegal inzichten en tips op maat ontvangen? Neem dan zeker deel aan de Paralegal Day 2020 via Virtual Classroom op 3 december 2020.

 

Avatar foto

Auteur

Bieke Cauwenberghs is productmanager Legal, Fiscaliteit en Accountancy bij NCOI Learning.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect