Juridische technologie verandert de invulling van het juridisch beroep

Juridische technologie verandert de invulling van het juridisch beroep
In de rechtspraktijk wordt technologie steeds belangrijker. Of het nu gaat om het opstellen van documenten, dossieronderzoek of informatievoorziening.

Er is al heel wat gezegd en geschreven over de toekomst van het juridische beroep. Wat nu wel zeker is, is dat robots je baan niet zullen stelen. Ook software niet. Wat we wel zien op de markt, is de opkomst van nieuwe functies in de juridische sector ten gevolge van juridische technologie.

Het is cruciaal dat we inzien hoe belangrijk de overgang van een industriële samenleving op basis van papieren teksten naar een informatiemaatschappij met onlinebronnen wel is.

In de rechtspraktijk wordt technologie steeds belangrijker. Of het nu gaat om het opstellen van documenten, dossieronderzoek of informatievoorziening – alle juridische praktijken en vaardigheden worden steeds meer door technologie aangestuurd.

Een juridisch dienstverleningsbedrijf waar alleen advocaten en/of juridisch adviseurs werken, enkel aangevuld met wat juridische medewerkers, is in de toekomst geen optie meer. Je moet een divers team samenstellen van mensen met complementaire vaardigheden die verder gaan dan de traditionele juridische kennis.

Misschien ben je wel verschillende carrièrepaden aan het verkennen of ben je op zoek naar een nieuwe aanwinst voor je team. Laten we een aantal juridische functies met een tech-twist even onder de loep leggen!

Legal operations manager

Legal operations is in de juridische sector aan een opmars bezig. Een legal operations manager houdt zich op een juridische afdeling van een bedrijf met alles behalve het recht bezig. Het is een multidisciplinaire functie die bestaat uit het beheren van budgetten, data, technologie, personeel en vele andere domeinen.

Iedereen die bij een bedrijf op de juridische afdeling heeft gewerkt, zal het ermee eens zijn: hoe geweldig zou het zijn als advocaten zich alleen maar met het recht moesten bezighouden? Maar er zijn tal van zaken die ook de aandacht van advocaten vragen: communicatie, rekrutering, nieuwe tools invoeren … Legal operations managers zorgen ervoor dat al deze taken worden geklaard. Daarnaast verbeteren ze de juridische processen, zodat die productiever en kostenefficiënter worden.

Net als een legal project manager moet een legal operations manager vooral advocaten de ruimte en tijd geven om hun job te doen. Doordat legal operations managers zaken die niets met de rechtspraak te maken hebben voor hun rekening nemen, kunnen advocaten hun energie richten op taken met toegevoegde waarde. Ze zorgen er dus mee voor dat juridische diensten efficiënt worden geleverd binnen het bedrijf.

Legal engineer

Als legal engineer werk je op het snijpunt van technologie, recht en data. Via ‘lean’ methodes help je problemen in juridische procedures op te sporen en op te lossen voor interne teams en advocatenkantoren. Je bouwt aan de technologiegedreven juridische dienstverlening van de toekomst.

Je hebt hoogstwaarschijnlijk een hekel aan een status quo en betrapt jezelf erop dat je jezelf constant afvraagt of een juridische procedure niet sneller en slimmer kan en wie erbij betrokken moet worden. Door met zowel technologen als advocaten te praten, help je hen elkaar te begrijpen en te werken aan een gemeenschappelijk doel.

Je zit niet altijd achter de nieuwste technologie aan. Soms komt het neer op bestaande tools opnieuw invoeren, datasets opschonen en misschien ook feitelijke data in oude systemen beschikbaar maken voor nieuwere systemen met meer mogelijkheden.

Het mooie aan deze functie is dat je tegelijk legal engineer én advocaat of juridisch adviseur kunt zijn. Eigenlijk ben je een advocaat 2.0. Hét aanspreekpunt in je team voor vragen en suggesties over technologiegedreven oplossingen in de praktijk.

Knowledge manager

Deze rol bestaat al geruime tijd, maar verandert regelmatig onder de invloed van technologie. Of het nu gaat om het verspreiden van content via blogs, vlogs, podcasts of geprinte media – je moet in het digitale tijdperk zijn opgegroeid om het efficiënt te kunnen doen.

Nu er steeds meer nieuwe tools worden gebruikt en informatie steeds meer digitaal, online en zelfs in de cloud wordt verwerkt, heb je iemand nodig die deze nieuwe werkstromen in goede banen leidt en de informatie aan de juiste mensen binnen het bedrijf bezorgt.

In deze dynamische rol werk je nauw samen met de juridische en de marketingteams om een strategie voor het verspreiden van dergelijke content uit te werken, de toepassing van beste praktijken op het gebied van content te bevorderen en met de belangrijkste stakeholders contact te onderhouden. En als je geluk hebt, kun je misschien zelfs de krachten bundelen met een legal designer.

Aangezien kennis ook verband houdt met de werkstromen en processen die in het bedrijf worden gebruikt, kunnen knowledge managers een belangrijke rol spelen bij het verhogen van de efficiëntie en het boeken van enorme tijdwinst. Hiervoor moet je wel de principes van service design onder de knie hebben.

Legal project manager

Naarmate het aantal teamleden toeneemt, wordt het ook steeds belangrijker dat de legal project manager een goed inzicht in het proces en de toewijzing van het werk heeft en dat hij weet hoe hij de individuele en teamprestaties kan opvolgen. Het spreekt voor zich dat technologie dat volg- en controleerwerk een stuk efficiënter maakt.

Een legal project manager probeert een evenwicht te vinden tussen personeel en technologie. Hij past projectmanagementvaardigheden toe om de dienstverlening te verbeteren. In deze functie moet je een diepgaand zakelijk inzicht hebben en doeltreffend met stakeholders omgaan. Daarbij concentreer je je eerder op het proces dan op het juridische probleem in kwestie.

Grote bedrijven werken al tientallen jaren met projectmanagers en zijn tot het besef gekomen dat die ook in een juridische context van pas kunnen komen. Nu de juridische technologie in de lift zit, zie je dat er heel wat nieuwe functies ontstaan. Dat is ook nodig nu software steeds belangrijker wordt in deze branche.

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de website van het International Institute of Legal Project Management.

Legal designer

Informatieontwerp en nieuwe manieren om kennis weer te geven worden een belangrijk aspect van de juridische dienstverlening. Hoewel juridische afdelingen nog niet zozeer zijn begonnen met het invullen van deze functie, doen alternatieve juridische dienstverleners en kleinere, nieuwe advocatenkantoren dat wel.

Als legal designer ben je geen technoloog of werk je niet in de IT, maar moet je wel op de hoogte zijn van de nieuwste tools. Je moet ook beschikken over een creatieve geest en houding ten opzichte van informatievoorziening.

In deze functie werk je samen met de knowledge manager, als die er is. Je creëert samen sjablonen voor content en tekent een strategie voor de dienstverlening uit. Dat betekent dat je een digitaal expert moet zijn, maar dat had je intussen wel al door.

Innovatie in de juridische sector zal specialisten dwingen hun gewoontes te veranderen en hun werk efficiënter te maken. Daarbij maakt het niet uit of je bij een groot bedrijf of in je eigen advocatenkantoor werkt. We staan voor een fundamentele verandering.

Het heeft allemaal te maken met het stimuleren van een groeiattitude, waarbij advocaten van alle niveaus geen moeite hebben om toe te geven dat ze voortdurend bijleren, en dat leren niet altijd een lineair proces is.

Om je te wapenen voor de toekomst, heb je deze vaardigheden nodig:

  • Ruimdenkend zijn
  • Voorstander van technologie zijn
  • Klantgericht zijn
  • Leidinggevende vaardigheden ontwikkelen
  • Over een commerciële flair beschikken

Tomorrow’s Lawyers” voorspelt dat we voor een periode van fundamentele verandering in de juridische sector staan. De toekomst van de juridische dienstverlening wordt er één van internetgebaseerde wereldwijde bedrijven, het online aanmaken van documenten, commodificatie van diensten, uitbesteding van juridische processen en webgebaseerde praktijken.

Bron: https://ethel.eu/2019/05/14/legal-tech-is-changing-the-legal-workforce/

Zin in meer?

Legal Tech komt aan bod tijdens de Paralegal Day 2019 op 12 december 2019 te Brussel. Daan Vansimpsen, mede-oprichter van het Gentse legal tech & design agency Ethel en actief als innovatie consultant, geeft die dag een sessie over Legal Tech.

Biografie

Daan Vansimpsen is mede-oprichter van het Gentse legal tech & design agency Ethel en actief als innovatie consultant. Na het behalen van masters in de rechten (KUL), het notariaat (KUL), alsook in innovatie management en entrepreneurship (Vlerick), ging Daan aan de slag als management consultant in de financiële sector. Daan is een creatief denker met een passie voor ondernemen. Na ervaringen in fintech en insurtech stortte Daan zich vol overgave op de boeiende wereld van legal tech. Als Chief Innovation bij Ethel kent Daan als geen ander alle ins en outs van de legal technology en design branche.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect