Marc Vandecasteele over 25 jaar seminaries

by NCOI Learning Team

In 2013 nam Kluwer Opleidingen het succesvolle M&D Seminars over. Eind dit jaar geeft Marc Vandecasteele (61), de bedenker van deze juridische seminaries, de fakkel definitief door aan Kluwer Opleidingen. Een terugblik op zijn carrière.

Hoe bent u op het idee gekomen om fiscaal-juridische opleidingen te organiseren?
“Na mijn licentiaatsstudies in de Rechten en in Ontwikkelingssamenwerking startte ik als zelfstandig juridisch en fiscaal raadgever. Die activiteit groeide uit tot een juridisch-fiscaal kantoor met een boekhoudafdeling en 3 medewerkers. Rond 1990 merkte ik dat mijn klanten nood hadden aan korte juridisch-fiscale infosessies, dus begon ik deze te organiseren. Een goede klantenservice was namelijk cruciaal voor mij.

In het eerste jaar organiseerde ik 6 à 7 gratis opleidingen. Maar al snel bleek er ook interesse te zijn van niet-klanten. Dus ging ik op zoek naar geschikte sprekers en locaties en vroeg ik ook een vergoeding voor de opleidingen. Tegen 1996 organiseerde ik zo’n 70 opleidingen op jaarbasis en was het moment aangebroken om een keuze te maken. Het organiseren van seminaries lag me wel dus verkocht ik mijn adviesbureau aan een medewerker en richtte ik al mijn aandacht op de seminaries. Nu organiseren we zo’n 130 tot 150 opleidingen op jaarbasis.”


Blikt u als een tevreden man terug op deze carrièreswitch?
“Zeker, ik ben heel tevreden met hoe M&D Seminars geëvolueerd en gegroeid is. Ik heb een voldaan gevoel. De beslissing die ik destijds genomen heb, was erg risicovol, maar achteraf is gebleken dat het de beste zet was. Ik ben in 1996 alleen gestart, met enkel administratieve ondersteuning van mijn vrouw. Bij de overname door Kluwer Opleidingen in 2013 telde het kantoor 4 voltijdse medewerkers.

Zo’n groot aantal opleidingen organiseren met 4 medewerkers is best intens. Tijdens de vakantieperiodes kunnen we geen seminaries geven. Dat brengt de teller op 35 à 38 ‘actieve weken’ per jaar. Al is er de laatste jaren ook steeds meer interesse in seminaries die begin juli en eind augustus georganiseerd worden. Het is dan minder druk op het werk en op de baan, dus het ideale moment voor velen om zich bij te scholen.”

 

M&D Seminars is vandaag dé referentie in Vlaanderen voor juridische seminaries. Hoe heeft u de seminaries zien veranderen door de jaren heen?
“In het begin organiseerde ik evenveel juridische als fiscale opleidingen, maar nu zijn we uitgegroeid tot een echt opleidingsinstituut voor juristen. Fiscale opleidingen maken nog maar zo’n 10 à 15% uit van ons aanbod.

Er is ook een evolutie van avondopleidingen naar dag- en namiddagopleidingen. In de toekomst zullen we allicht ook steeds meer online seminars organiseren, gezien het steeds toenemende verkeer en de eeuwig drukke agenda’s.

Er zijn ondertussen veel spelers op de markt bijgekomen. Financiële instellingen en advocaten- en fiscale kantoren organiseren nu ook gratis seminaries voor hun klanten. Terwijl zij net grote klanten van ons waren. En ook universiteiten bieden nu meer en meer seminaries aan.”

 

Zijn er tips die u graag wilt meegeven aan uw opvolgster Caroline Obbels?
“Kwaliteit is erg belangrijk: topexperten die actuele onderwerpen vanuit een praktische invalshoek brengen, in combinatie met een uitstekende organisatie. Met M&D Seminars streven we trouwens naar een tevredenheidsgraad van 90 à 95%. Ik ben ervan overtuigd dat Caroline deze standaard zal blijven nastreven en halen.”

 

Zijn er vriendschappen ontstaan uit uw samenwerkingen met sprekers of organisaties?
“Er zijn inderdaad sprekers waar ik 25 jaar lang mee samengewerkt heb en waar ik een meer dan puur professionele band mee opgebouwd heb. Hen zal ik met plezier blijven zien in de privésfeer.”

 

U houdt van reizen, muziek en koken. Binnenkort komt hier wat meer tijd voor vrij.
“Ja! Ik ben net terug van een reis in de Verenigde Staten en plan nog een aantal andere grote reizen. Op muzikaal gebied ben ik sinds kort ook weer actiever. Ik speel al 45 jaar gitaar en repeteer nu wekelijks samen met een vriend, die zanger was van onze band tot ongeveer 10 jaar geleden. We bouwen een repertoire op en plannen om vanaf volgend jaar weer op te treden. We spelen oude rock en blues. Daarnaast heb ik 3,5 jaar kookles gevolgd en heb ik een voorkeur voor de pure keuken. En voor kwaliteit, net zoals bij seminaries.”

 

 

Marc Vandecasteele is oprichter van M&D Seminars, gespecialiseerd in juridische en fiscale opleidingen. In 2013 nam Kluwer Opleidingen M&D Seminars over. Eind dit jaar eindigt de transitieperiode en geeft Marc Vandecasteele de fakkel door aan Caroline Obbels om andere horizonten te gaan verkennen.

 

 

Lees ook