5 competenties die je als peter of meter nodig hebt om een nieuwe collega te onthalen in je bedrijf

5 competenties die je als peter of meter nodig hebt om een nieuwe collega te onthalen in je bedrijf
Sinds 2007 ben je als bedrijf verplicht om voor elke nieuwe werknemer een peter of meter aan te stellen. Deze ervaren werknemer ondersteunt de nieuwe collega tijdens zijn of haar inloopperiode.

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken, ook als bedrijf. Zorg daarom voor een goed onthaal en begeleiding wanneer een nieuwe medewerker start. Een warm onthaal als peter of meter zorgt voor een vlotte integratie, neemt eventuele onzekerheden weg en verhoogt de motivatie van je nieuwe collega. Ben jij klaar voor het peter-of meterschap? Lees welke competenties en ondersteuning je nodig hebt in je rol als peter of meter.

Sinds 2007 ben je als bedrijf verplicht om voor elke nieuwe werknemer een peter of meter aan te stellen. Deze ervaren werknemer ondersteunt de nieuwe collega tijdens zijn of haar inloopperiode. Als peter of meter maak je de nieuwe medewerker wegwijs in het bedrijf en het team, duid je afspraken, begeleid je de persoon mee in zijn leerproces en fungeer je als vertrouwenspersoon.
Iets voor jou? Wij zetten enkele cruciale competenties op een rijtje.

  • Plannen en organiseren: Als peter of meter begin je met een goede voorbereiding. Wie is de nieuwe medewerker? Hoe vul ik mijn opdracht inhoudelijk en praktisch in? Leg een planning vast en voorzie informatie en materiaal.
  • Begeleiden: Begin met een geruststellend kennismakingsgesprek. Geef meer uitleg aan de nieuwe medewerker over jouw rol, over de rol van anderen binnen de organisatie en over de afspraken, waarden en normen binnen het bedrijf.
  • Opleiden: Leid de nieuwe medewerker op door moeilijke activiteiten op te delen in stappen. Breng informatie gedoseerd en gestructureerd over. Zorg daarbij dat je de medewerker maximaal betrekt bij alle activiteiten. Bied je voldoende ondersteuning bij het inoefenen van competenties? Heeft de nieuwe medewerker alles begrepen? Observeer, stel vragen en herhaal je boodschap zodat je zeker weet dat hij of zij mee is.
  • Opvolgen: Houd je planning in het oog. Zijn alle doelen uit het opleidingsplan bereikt? Hoe zit het met de kwaliteit van de afgewerkte taken? En voelt de medewerker zich goed? Geef specifieke en constructieve feedback over gedrag, prestaties en resultaten.
  • Communiceren: Als peter of meter ben je de vertrouwenspersoon van de nieuwe medewerker maar ook de brug tussen je nieuwe collega en je leidinggevende. Bespreek op voorhand met je leidinggevende wat van je nieuwe collega verwacht wordt en houd je leidinggevende op de hoogte van het proces. Bespreek het verloop en de resultaten van de opleiding regelmatig met de nieuwe medewerker. Aarzel ook niet om je ervaring uit te wisselen met betrokken collega’s.

Interesse in het peter-of meterschap? Informeer je eens bij je leidinggevende. Maar houd daarbij wel volgende checklist in het achterhoofd zodat je voldoende ondersteund wordt in jouw rol.

  • Mijn rol en taakverdeling zijn duidelijk omschreven.
  • Ik krijg voldoende tijd en kansen om effectief peter of meter te zijn.
  • Ik koos zelf voor deze rol en mijn collega’s weten dat ik peter of meter ben.
  • Ik ben betrokken bij de evaluatie van nieuwe medewerkers en registreer hun evolutie op vlak van kwaliteit, competenties en houding. Deze bespreek ik regelmatig met mijn leidinggevende, iemand van HR of eventueel met derden (bijvoorbeeld een interimkantoor).
  • Ik kan zelf ergens terecht met vragen en feedback en wissel informatie uit met andere peters en meters.
  • Ik weet waarop ik zelf als peter of meter geëvalueerd word.
  • Als peter of meter bewaak ik de gelijke ontwikkelingskansen van de nieuwe medewerker binnen de diversiteit op de werkvloer. Ik laat me leiden door een persoonlijk ontwikkelingstraject voor die medewerker.
  • Ik weet wat te doen indien de opleiding van een nieuwe medewerker niet loopt zoals gepland.

Zin in meer?

Graag in de praktijk weten of het peter-of meterschap iets voor jou is? Volg de sessie ‘Top skills voor onboarding’ van Nele Belmans op de Paralegal Day van Kluwer Opleidingen! In groepsessies en onderlinge interacties ga je praktisch aan de slag met onboarding, mentoring en peter/meterschap.

Ontdek ook de rest van ons programma en kom leren, inspiratie opdoen en netwerken op onze Paralegal Day! Stel je eigen programma samen met 3 inspirerende sessies in de voormiddag en een keuze uit 4 praktische workshops in de namiddag.

Volg ook de opleiding ‘Onboarding van nieuwkomers: moderne visies en praktijken‘ en ontdek hoe je nieuwe werknemers op een professionale manier onthaalt en introduceert.

Avatar foto

Auteur

Bieke Cauwenberghs is productmanager Legal, Fiscaliteit en Accountancy bij NCOI Learning.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect