Schenken via de kaasroute: weet waar je aan begint

by Bieke Cauwenberghs

Om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niets te kort komen, kan je nu al een deel van je vermogen doorgeven aan je erfgenamen. En dat liefst aan een zo voordelig mogelijk fiscaal tarief. Tot voor kort hield dat in dat Belgen massaal kozen voor de weg naar een Nederlandse notaris. Maar daar steekt Vlaamse Belastingsdienst (Vlabel) nu een stokje voor.

 

Heeft het nog zin om te kiezen voor de zogeheten ‘kaasroute’ via een Nederlandse notaris? Nathalie Labeeuw, advocate bij Cazimir en één van de grote Belgische specialisten successieplanning en familiaal vermogensrecht geeft antwoord.

 

Wat is het grote voordeel van de kaasroute?

Meester Labeeuw: “Wie roerende goederen wil schenken, had tot voor kort 2 mogelijkheden: schenken via een Belgische notaris of schenken via een buitenlandse – doorgaans Nederlandse – notaris. In het eerste geval geldt er automatisch een schenkbelasting van 3%, na de registratie van de akte door de notaris. Een Nederlandse notaris kan echter een notariële akte afleveren met dezelfde juridische waarde als een Belgische notaris, met dat grote verschil dat deze akte niet geregistreerd hoeft te worden in België. Een mooi voordeel dus, want geen registratie betekent ook geen 3% belasting. De enige voorwaarde hierbij is dat de schenker nog drie jaar in leven moet blijven na het opmaken van de akte. Maar zelfs in geval van ziekte voor deze periode, kon de schenker zonder problemen de akte nog laten registreren in België en er voor kiezen om wel de schenkbelasting te betalen.”

 

Vlabel wil deze constructie laten verbieden. Vanwaar deze nieuwe wending?

Meester Labeeuw: “Het is inderdaad jarenlang geen enkel probleem geweest. Nu interpreteert Vlabel in een nieuw standpunt de fiscale wet een stuk strenger en stellen ze dat er voor elke roerende schenking met voorbehoud van vruchtgebruik – wat in 90% van de gevallen geldt – altijd betaald moet worden. Of erfbelasting, of schenkbelasting. Ze leggen dus geen verplichting tot registratie van de akte op. Het gaat er enkel om dat je de keuze hebt tussen 3% schenkbelasting betalen bij leven of 27% bij overlijden. Dan is kiezen voor registratie en 3% een logische keuze.”

 

Het nieuwe standpunt oogst heel wat kritiek. Heeft hun beslissing enige grond?

Meester Labeeuw: “Het Vlabel bestaat nu anderhalf jaar en in die periode hebben ze al heel wat beslissingen de wereld in gestuurd die veel kritiek oogstten. Het is alleen gebleken dat de kritiek na een tijdje overwaait en er niets meer aan gedaan wordt. Het standpunt rond de kaasroute is ingegaan op 1 juni. Het enige wat ze tot nu toe bereikt hebben, is dat iedereen nog voor 1 juni naar de notaris is gespurt om een schenking via Nederland te laten verlopen.

Ik ben er van overtuigd dat het standpunt van Vlabel niet klopt en dat wie toch nog kiest voor een schenking via Nederland een rechtszaak rond de belastingen kan winnen. Alleen: wie wil er zijn erfgenamen onmiddellijk na een overlijden opzadelen met een rechtszaak rond erfbelasting?”

 

 Je had de keuze: 3% of 3 jaar. En in zekere zin heb je die keuze nog altijd.

Nathalie Labeeuw

 

Welke antwoorden hoopt u te kunnen geven aan de bezoekers van de Estate Planningsdagen?

Meester Labeeuw: “Er is al gigantisch veel gezegd en geschreven over de standpunten van Vlabel. Ik wil hen een overzicht geven van wat er aan de hand is, wat er kan en wat er niet kan. Ik wil niemand valse hoop geven, ik heb geen inside information die nog niet bekend is, maar wie door het bos de bomen niet meer ziet, hoop ik terug wat duidelijkheid te kunnen geven. Er zijn geen droomoplossingen, maar ik heb alles op een rijtje gezet zodat wie vragen heeft, een stuk wijzer wordt en een beeld krijgt van de mogelijkheden rond erfrecht.”

 

Meer info?

Meester Nathalie Labeeuw spreekt tijdens de Estate Planningsdagen van M&D Seminars op 26 en 30 augustus 2016 in Sint-Niklaas. Tijdens deze tweedaagse wordt er gefocust op de nieuwigheden in het landschap van de vermogensplanning.

 

51a182f965404c5175c5219a8f8db869-IMG_6785Nathalie Labeeuw is advocate bij Cazimir en is één van de grote Belgische specialisten successieplanning en familiaal vermogensrecht. Ze adviseert bij de overdracht van familiebedrijven en verzorgt de vermogensplanningen van soms erg complexe gezinssituaties. Daarnaast behartigt zij ook de belangen van haar cliënten in procedures rond de vereffening-verdeling van vermogens na echtscheiding en overlijden. Onder haar cliënten rekent zij particulieren die behoren tot de top 100 van meest vermogende Belgen. Ze is als advocaat verbonden aan de balie van Brussel.

Lees ook