Trainer in de spotlight: Karin Rasschaert

by NCOI Learning Team

Bij Kluwer Opleidingen werken 800 trainers. Elk heeft zijn aanpak, maar wat ze delen is hun passie voor het opleidingsvak. We zetten telkens een trainer in de spotlight en stellen haar/hem 4 vaste vragen. 

 

website foto juli '14Karin Rasschaert is advocaat, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Voor Kluwer Opleidingen geeft ze opleidingen over sociaal overleg, compensation & benefits, brugpensioen, het Nieuwe Werken… “Ik heb het altijd graag uitgelegd. Juridische materie op een boeiende manier brengen, vind ik een erg prettige uitdaging.”

 

 

1. Wat is jouw geheime wapen als trainer?

“Ik hecht erg veel belang aan de feedback die ik krijg op de opleidingen die ik geef. Als ik merk dat één iemand zijn verwachtingen niet zijn voldaan, is dat voor mij een werkpunt. Ik ben perfectionistisch, ja. Maar een training moet top zijn. De tijd van de deelnemers is kostbaar en ze verwachten inhoud en inzichten die bijblijven. Ik probeer vooraf altijd af te toetsen of iemand specifieke verwachtingen heeft zodat ik daar tijdens mijn training rekening mee kan houden. Ook al heb ik het arbeidsrecht inmiddels in de vingers, dat mag geen reden zijn om routine een kans te geven. Ik wil altijd een beetje ‘discomfort’ voelen tijdens een training. Dat houdt me scherp en aandachtig. Ik zou niet willen dat mijn publiek na tien minuten de aandacht verliest. Daarom zal ik ook nooit twee keer hetzelfde verhaal vertellen. Een trainer moet zijn publiek kunnen beroeren.”

 

2. Wat vind jij fijn aan de samenwerking met Kluwer Opleidingen?

“Het is een erg professionele organisatie. Van elke opleiding proberen ze een topevenement te maken. Niet alleen omdat dat is wat ze doen, maar ook omdat de medewerkers van Kluwer Opleidingen overduidelijk een hart hebben voor hun vak. Ze willen altijd net dat tikkeltje meer doen. Bovendien is het een erg menselijke organisatie. Ik heb er een zeer goed contact mee. Ze doen alles om hun trainers optimaal te ondersteunen, zodat wij ons enkel moeten focussen op waar we goed in zijn: training geven.”

 

3. Welke tip die je ooit zelf kreeg, zou je nu willen meegeven aan andere Kluwer-trainers?

“Toen ik pas advocaat was, volgde ik een training ‘public speech’. De trainer filmde mijn uiteenzetting. Over de kwaliteit van mijn inleiding kon ze geen feedback geven omdat ze de eerste twee minuten van mijn uitleg gemist had. Blijkbaar trok vooral mijn flamboyant jasje de aandacht die eerste minuten. Ik heb daar twee tips uit onthouden. Eén: let op je voorkomen, en twee: vlieg er niet meteen in tijdens een training. ‘Warm’ je publiek wat op. Maak contact en breek het ijs.

Nog een tip is bij elke presentatie die je maakt je de vraag stellen: wat wil ik dat de deelnemers zeker onthouden? Wat is de echte boodschap? Bouw je sessie daar rond.”

 

4. Welke reactie van een deelnemer kreeg je ooit waardoor je wist: ‘Mijn training is geslaagd!’?

“Het mooiste compliment vind ik dat de deelnemers van mijn opleidingen de opleiding zelf aanbevelen aan anderen. Dat betekent dat ze iets hebben bijgeleerd en het echt interessant vonden. Het best lukt dat met mensen die je regelmatig traint. Zo heb ik een relatief ‘vast’ publiek voor de sociale updates waarover ik opleiding geef. Als je mensen wat beter kent, wissel je vlugger ervaringen uit. Dan kom je te weten wat er echt leeft in organisaties, wat je toelaat om een veel ‘rijkere’ training te geven. Dat maakt je als trainer ook beter in je vak.

 

 

Karin Rasschaert is advocaat, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Voor Kluwer Opleidingen geeft ze opleidingen over sociaal overleg, compensation & benefits, brugpensioen, HR policies, het Nieuwe Werken…

 

Volgende keer zetten we Vera Vanderlocht, trainer en coach communicatie en zelfmanagement in de spotlight: “Een leuke training is niet altijd een goede training”.

 

Lees ook de andere ‘trainers in de spotlight’:

Lees ook