Klaar voor de Brexit met hulp van de Douane

Klaar voor de Brexit met hulp van de Douane
De Britse uitstap uit de EU mag dan uitgesteld zijn tot eind oktober, je bent beter vandaag al voorbereid. Want door de onvoorspelbaarheid van de Brexit-saga kunnen de Britten elk moment uit de interne markt stappen.

De Britse uitstap uit de EU mag dan uitgesteld zijn tot eind oktober, je bent beter vandaag al voorbereid. Want door de onvoorspelbaarheid van de Brexit-saga kunnen de Britten elk moment uit de interne markt stappen. “Te weinig bedrijven bereiden zich voor op de douaneformaliteiten die bij een no-deal onmiddellijk zullen gelden”, zegt Annie Vanherpe van de Douane. Het West-Vlaamse recuperatie- en recyclagebedrijf DrumDrum geeft het goede voorbeeld en bereidde zich voor met hulp van de douaneadministratie.

Brexit-proof

DrumDrum uit Rumbeke-Roeselare is marktleider in het ophalen, reconditioneren en recycleren van industriële verpakkingen voor diverse sectoren. “Zoals voor veel West-Vlaamse bedrijven is export belangrijk en hebben wij klanten in de eengemaakte Europese markt”, zegt transportmanager Dirk Verheyde. “Maar zodra het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, gelden er douaneformaliteiten voor Britse bestellingen.”

DrumDrum was één van de duizenden bedrijven die werden aangeschreven door de Algemene Administratie Douane & Accijnzen om zich voor te bereiden op de Brexit. “We boden bedrijven aan om hen te informeren en begeleiden”, zegt Annie Vanerpe, verantwoordelijke voor klantencontacten in de regio West- en Oost-Vlaanderen. “In ons werkgebied reageerden nauwelijks een hondertal ondernemingen, waaronder DrumDrum. Slechts weinig bedrijven nemen hun voorbereiding op de Brexit zo ter harte.” Door een samenwerking met de Douane, kreeg DrumDrum een AEO-vergunning, een vertrouwensdocument dat een vlottere doorgang aan de grens faciliteert. Het bedrijf vroeg ook een erkenning als laadplaats, zodat de douaneaangifte in het bedrijf zelf kan gebeuren.

De Douane als facilitator

“Vroeger was de Douane een belemmerende factor”, herinnert Dirk Verheyde van DrumDrum zich. “Voor elke exportlading met een ATA-carnet moesten we naar het douanekantoor waar zeven mensen een verschillende mening hadden over hoe de aangifte moest gebeuren. Nu ervaren we het omgekeerde: de Douane contacteert ons zelf om aanwijzingen te geven.” Annie Vanherpe van de Douane beaamt: “In plaats van ‘Stop!’ te roepen, helpen we bedrijven nu om hun in- en uitvoer vlot te doen verlopen. Zo brengen we hen op de hoogte van voordelige internationale conventies en mogelijke douanevergunningen.”

Met de ondersteuning van de Douane en een interne inspanning is DrumDrum voorbereid op elk Brexit-scenario. “Vele mensen onderschatten de impact”, zegt Dirk Verheyde. Op dit moment is de in-en uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk eenvoudig. Je hebt enkel een vervoersdocument, een paklijst, een factuur en een btw verlegging nodig. Na de Brexit wordt dit proces een stuk ingewikkelder. “Veel bedrijven hebben geen kaas gegeten van douaneformaliteiten voor landen buiten de EU”, zegt Verheyde. “Ik kan nog terugvallen op mijn ervaring van vóór 1993 (opening van de eengemaakte EU-markt, nvdr). Maar zelfs voor mij was het een flinke heropfrissing om termen als EORI-codes en MRN-nummers opnieuw te bestuderen. “Uiteindelijk is het niets om bang voor te zijn, benadrukt Verheyde, je moet alleen de nodige voorbereidingen treffen.”

Vooraf uitvoeraangifte en factuur maken

De Douane spoort bedrijven aan om zoveel mogelijk formaliteiten vooraf in orde te brengen. Zo raadt Annie Vanerpe aan om voor vertrek in het bedrijf een uitvoeraangifte op te maken. “Nu kan je zonder douaneformaliteiten het schip oprijden. Maar vanaf de Brexit zul je pas op de terminal toegelaten worden als je kunt bewijzen dat een uitvoeraangifte werd opgemaakt.” Ook een factuur voor de goederen moet je kunnen voorleggen vóór de overtocht. Bij verzending naar derde landen mag je de factuur immers niet achteraf opmaken. Tot slot duidt Vanerpe op het feit dat in een scenario van een handelsakkoord zonder invoerheffingen, er toch douaneaangiftes zullen moeten gebeuren. “Enkel als de uittredingsovereenkomst wordt getekend, ontsnappen we tijdelijk – tot 31 december 2020 – aan het opmaken van douaneaangiften.”

Een voorbereid bedrijf is er twee waard, en dat heeft DrumDrum maar al te goed beseft.

Bron: https://financien.belgium.be/sites/default/files/Customs/Brexit/Reportage%20Brexit-NL.pdf

Zin in meer?

Zelf nood aan een uitdieping of opfrissing van je kennis over de douaneregelgeving? Volg onze basisopleiding ‘Douane van A tot Z’!

Bij een no-deal Brexit op 31 oktober, zullen de gevolgen zich reeds vanaf 1 november laten voelen. Benieuwd? Volg zeker onze opleiding ‘De impact van de brexit op tewerkstelling‘.

Of bekijk de impact van de Brexit vanuit het bedrijfsperspectief via deze webinar.

Avatar foto

Auteur

Melissa Strohlein is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in het logistieke en hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van logistieke en hr-professionals vandaag.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect