Overheidsopdrachten voor kmo’s en aanbesteders

Overheidsopdrachten voor kmo’s en aanbesteders
KMO’s zijn meestal niet helemaal thuis in de wetgeving overheidsopdrachten. Structurele voorbereiding en begeleiding zijn daarom een must. Ontdek welke tips docent en expert Anja Palmaerts in petto heeft!

De wetgeving overheidsopdrachten is voor kmo’s soms een intimiderend gegeven. Het vereist een heel andere woordenschat en kent zijn eigen uitdagingen en valkuilen. Structurele voorbereiding en begeleiding zijn daarom een must. Anderzijds kunnen ook aanbestedende organisaties en overheden helpen om de interesse bij bedrijven op te wekken. Dat is alleen maar voordelig voor beide partijen. Onze docent en expert Anja Palmaerts geeft enkele tips.

Reken op een expert in overheidsopdrachten

Als je als ondernemer een nieuwe doelmarkt wil aanboren, dan doe je daarvoor onderzoek. Je rekent dan op je marketing- en verkoopafdeling om de nieuwe doelgroep te leren kennen. Wanneer ondernemers aan overheidsopdrachten meedoen, laten ze dit proces echter links liggen. Nochtans is de situatie niet anders.

Net zoals je beroep doet op een accountant voor je financiën, moet je ook een beroep doen op een expert in overheidsopdrachten. Een dergelijke expert kan je introduceren tot de markt en zijn taalgebruik. Zo help ik bijvoorbeeld om het bestek te lezen en om knelpunten of valkuilen te identificeren. Maar ook om alles juist in te vullen tot in de puntjes, want punten en komma’s zijn belangrijk bij aanbestedingen.

Volg een opleiding in overheidsopdrachten

Bedrijven moeten de taal van overheidsopdrachten machtig worden. Dat kan via opleidingen die je heel praktisch en hands-on uitleggen hoe de vork aan de steel zit, zonder al te veel juridisch jargon. kmo’s moeten de kost niet vrezen, want die is zeker niet hoog. Ga je naar een opleiding om de taal te leren, dan zal je zien dat je een veel grotere Return On Investment krijgt voor een relatief kleine investering.

Al een eerste tip: kmo’s vrezen soms de betalingstermijn van overheden. Dat is niet nodig. Integendeel, overheden betalen altijd en momenteel zelfs sneller dan de wettelijke termijnen. Daarover verscheen een betaalmonitor.

Ga je naar een opleiding om de taal te leren, dan zal je zien dat je een veel grotere ROI krijgt voor een relatief kleine investering.
Anja Palmaerts

Aanbestedende besturen, ook jullie zijn gediend

Er zijn twee kanten aan de overheidsopdrachtenmedaille. Dus ook aanbestedende organisaties kunnen bijgestaan worden met advies om correct bestekken op te stellen. Publieke aankopers hebben er dan weer baat bij om volledig ingewijd te worden in de WOO (wetgeving op de overheidsopdrachten), inclusief drempelbedragen en de regels zoals vastgelegd in het KB (koninklijk besluit).

Als lokale overheid wil je graag lokale handelaars engageren om overheidsopdrachten aan te gaan. De beste methode daarvoor is door infosessies te organiseren waarin je ondernemers uitlegt hoe overheidsopdrachten in elkaar zitten. Tijdens zo’n sessies zal je het enthousiasme onder de aanwezigen gestaag zien toenemen. En terecht!

Bron: apexpro.be

Zin in meer?

Zit er voor jou kop noch staart aan overheidsopdrachten of heb je toch al wat ervaring? Onze interactieve opleidingen over overheidsopdrachten helpen jou om de theorie om te zetten in de praktijk voor jouw persoonlijke ondernemerssituatie, aangepast aan jouw niveau.

Avatar foto

Auteur

Anja Palmaerts heeft 17 jaar ervaring op vlak van inkoop. Haar specialisatie is indirect spend (facility, ICT, professional services, …) zowel in de privé- als publieke sector. Reeds 13 jaar geldt Anja als expert in de Wetgeving Overheidsopdrachten. Zij is geaccrediteerd trainer e-Procurement FOD BOSA, gaf inmiddels meer dan 100 opleidingen en begeleidde meer dan 1000 deelnemers. Haar opleidingen richten zich zowel tot ondernemingen als administraties. Zij werd reeds meermaals gevraagd als spreker op congressen (>100 deelnemers) en als gast jurylid. In juli 2020 behaalde Anja het B+ certificaat van het innovatieve Best Value Approach.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect