Overheidsopdrachten: van sterk bestek tot goede uitvoering

Overheidsopdrachten: van sterk bestek tot goede uitvoering
Er is wat kennis nodig om in de wereld van de overheidsopdrachten je weg te vinden zonder je in de details te verliezen. Tony Mortier legt in zijn sessies uit hoe zowel het opmaken van bestekken als het uitvoeren van contracten vlot kan verlopen.

De wetgeving rond overheidsopdrachten is complex, de toepassing ervan al evenzeer. Hoe overheden en bedrijven daarin hun weg kunnen vinden, wordt uit de doeken gedaan tijdens de algemene opleiding overheidsopdrachten. In de sessies legt Tony Mortier uit hoe zowel het opmaken van bestekken als het uitvoeren van contracten vlot kan verlopen.

Tony Mortier: “Overheden en bedrijven worden in de sessies bewust bijeengebracht. Vaak lijken ze twee kampen met tegenstrijdige belangen, maar het is net wanneer er aan beide kanten mensen met kennis van zaken zitten dat contracten het best worden uitgevoerd. En daar draait het tenslotte toch om voor beide partijen.”

Vaak zie je een copy-paste van oude bestekken. Het gevolg is dat ze voorbijgestreefd zijn en dat de markt er gewoonweg niet op kán reageren
Tony Mortier

Wat kan er misgaan?

Er is effectief wel wat kennis nodig om in de wereld van de overheidsopdrachten je weg te vinden zonder je in de details te verliezen. Waar loopt het vaak mis?

Bestekken doorstaan meestal wel de toets van de wettelijkheid en regelmatigheid, maar leiden ze ook tot een contract dat werkelijk aan de behoeften voldoet? “Wat je vaak ziet is een copy-paste van oude bestekken – eentje waarin bijvoorbeeld het gebruik van loodhoudende benzine nog niet is uitgesloten. Het gevolg is dat deze bestekken voorbijgestreefd zijn en dat de markt er gewoonweg niet kán op reageren.”

Bij de uitvoering van contracten uit overheidsopdrachten wordt er vaak te laat gereageerd als er een probleem opduikt. “En dan is het kalf al verdronken. Het is zeer belangrijk te weten hoe en wanneer je bepaalde documenten kan opstellen om problemen in de kiem te smoren.”

Naast bestekken en uitvoering van contracten komen in de opleidingen ook de raamcontracten aan bod. “Het zijn zeer nuttige tools om op een betere manier contracten in de markt te plaatsen”, aldus Tony Mortier.

Constante evolutie

De Belgische wetgeving Overheidsopdrachten is gebaseerd op Europese regelgeving en WHO-overeenkomsten. Maar ze wordt vooral ook bepaald door de manier waarop de rechtspraak de regels interpreteert. “Daarnaast hebben sociale, technologische en klimaatevoluties momenteel een grote impact op overheidsopdrachten. Deze aspecten worden belangrijker in bestekken en bij de uitvoering van contracten.”

Zin in meer?

Wil je wegwijs geraken in overheidsopdrachten of je ijkpunten bepalen voor het opstellen van bestekken en het uitvoeren van contracten? Dan is de opleiding 'overheidsopdrachten succesvol uitvoeren' zeker iets voor jou!

Wil je stap voor stap wegwijs raken in de complexe regelgeving van overheidsopdrachten? Ontdek hier alle opleidingen 'overheidsopdrachten'.

Ontdek ook Mercatus, de databank voor overheidsopdrachten: wkbe.be/mercatus-nl

Biografie

Tony Mortier is inspecteur bij de Inspectie van Financiën. Hij controleert dagelijks de wettelijkheid en de regelmatigheid van overheidsopdrachten. Voordien was hij 14 jaar actief in de aankoopdienst van Defensie waar hij verschillende functies uitoefende en tal van overheidsopdrachten heeft uitgevoerd.

Avatar foto

Auteur

Kristof Van den Langenbergh is productmanager voor de opleidingen van Fiscaal Informatief alsook voor de Finance en Logistieke portfolio van NCOI Learning. Op basis van zijn kennis en ervaring in deze materies zorgt hij ervoor dat deze opleidingen steeds up-to-date zijn en waar nodig bijgestuurd worden. Zijn doel? Ervoor zorgen dat de deelnemers onmiddellijk aan de slag kunnen in hun dagelijkse werkzaamheden met deze praktische ervaring en kennis op zak.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect