Wetgeving rond overheidsopdrachten: is lokaal aankopen toegelaten?

Wetgeving rond overheidsopdrachten: is lokaal aankopen toegelaten?
Twijfel jij ook wel eens over wat wel en niet toegelaten is als het op overheidsopdrachten aankomt? Lees hier waar je rekening mee moet houden.

Lokale besturen hebben geregeld nood aan duidelijkheid wat betreft de wetgeving rond overheidsopdrachten. Maar niet alleen aanbesteders moeten aandacht krijgen, ook ondernemers kunnen toelichting gebruiken. Want daar wringt het schoentje soms, tussen lokale overheden en ondernemers.

Mag je lokaal aankopen volgens de wetgeving?

Lokaal aankopen kan, maar je moet dat goed motiveren in je bestek om het risico op een proces te verkleinen. Daarvoor moet je antwoorden bieden op vragen als: ‘Waarom wil je iets lokaal aankopen?’ en ‘Waarom mag dat niet geleverd worden door een firma die 75 km verderop haar activiteiten uitoefent?’ Die “waarom”-vraag is uiterst belangrijk. Een mogelijk antwoord kan zijn dat het misschien een kritische toepassing is waarbij hulp zeer snel ter plaatse moet kunnen zijn in geval van problemen. Of misschien moet de aanbesteder zich verplaatsen en mag die niet te veel diensttijd laten verstrijken tussen het heen- en weer rijden. Als je goede antwoorden kan formuleren, ben je al een stap verder. Motivatie is als een heilige mantra voor aanbesteders, als ze de ‘waarom’-vraag niet kan motiveren, doet ze het beter niet.

Mag je onderhandelen bij overheidsopdrachten?

Een andere vraag is of de aanbesteder mag praten met de ondernemer. Een ondernemer bespreekt nu eenmaal graag de mogelijkheden en opportuniteiten van een aankoop. Dat zit in het ondernemersbloed. Alles tot in het kleinste detail beschrijven, is uiterst moeilijk voor zowel de ondernemer als de aanbesteder. Een puur schriftelijke procedure, zoals de openbare procedure, is minder aangenaam. De huidige wetgeving zet je aan tot het gebruik van onderhandelingsprocedures. Maar de eerste keer dat je moet onderhandelen zal je je niet 100% op je gemak voelen. Het is dus raadzaam om je goed voor te bereiden.

Bron: Apexpro.be

Zin in meer?

Of je nu een inkoper bent bij een federaal, gewestelijk of lokaal openbaar bestuur, je onderhandelingsvermogen kan je altijd aanscherpen door je in te schrijven op onze training Efficiënt onderhandelen bij overheidsopdrachten.

Bekijk ook zeker deze opleidingen rond overheidsopdrachten van NCOI Learning. Ze maken je helemaal wegwijs in de complexe regelgeving.

Avatar foto

Auteur

Anja Palmaerts heeft 17 jaar ervaring op vlak van inkoop. Haar specialisatie is indirect spend (facility, ICT, professional services, …) zowel in de privé- als publieke sector. Reeds 13 jaar geldt Anja als expert in de Wetgeving Overheidsopdrachten. Zij is geaccrediteerd trainer e-Procurement FOD BOSA, gaf inmiddels meer dan 100 opleidingen en begeleidde meer dan 1000 deelnemers. Haar opleidingen richten zich zowel tot ondernemingen als administraties. Zij werd reeds meermaals gevraagd als spreker op congressen (>100 deelnemers) en als gast jurylid. In juli 2020 behaalde Anja het B+ certificaat van het innovatieve Best Value Approach.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect