Aftrekbaarheid regularisatieheffing als passief nalatenschap: Vlabel verandert geweer van schouder

19/10/2021

Vlabel publiceerde op 1 oktober 2021 een nieuw standpunt (SP 21055) inzake de aftrekbaarheid van een regularisatieheffing als passief van de nalatenschap, en dit ter vervanging van het vroegere standpunt SP 15165.

Het nieuwe standpunt komt er n.a.v. een arrest van het Gentse Hof van Broep van 23 maart 2021 (rolnummer 2019/AR/556), waarin de regularisatieschuld niet wordt aanvaard als passief van de nalatenschap.

In voormeld arrest stelt het Hof dat volgens art. 27 W.Succ. (thans art. 2.7.3.4.1 VCF) – het overlijden dateerde in casu van voor de inwerkingtreding van de VCF op 1 januari 2015 – als aannemelijk passief van de nalatenschap slechts de op de dag van het overlijden bestaande schulden en de begrafeniskosten gelden. Schulden moeten dus een zekere en definitieve last van de nalatenschap vormen teneinde ze in aftrek te kunnen nemen.

Vlabel neemt in haar recente standpunt SP 21055 deze redenering van het Hof over en stelt dat schulden tot betaling waarvan de erfopvolgers van de erflater gehouden zijn ingevolge hun eigen handelen, niet voor aftrek in aanmerking komen omdat zij de nalatenschap niet bezwaren.

Vlabel laat in haar nieuwe standpunt ook weten dat ze met deze rechtspraak rekening zal houden vanaf datum publicatie (dus 1 oktober 2021), en dit blijkbaar ongeacht wanneer het dossier werd ingediend bij het Contactpunt Regularisaties of bij Vlabel. Ook op de reeds hangende dossiers zal het nieuwe en strengere standpunt dus in principe worden toegepast.

Volledig artikel en bron : Deknudt Nelis advocaten

Gerelateerde opleidingen

Op onze tweejaarlijkse studiedag “Schenk- en erfbelasting” krijgt u vier sessies gegeven door ervaren experten in het vak, die u weer helemaal up to date brengen rond de belangrijkste aspecten inzake schenk- en erfbelasting. De materie wordt hierbij zowel vanuit fiscaal- als burgerrechtelijk standpunt bekeken met ruime mogelijkheid tot vraagstelling.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect