Afwijken van wettelijke berekening uitwinningsvergoeding? Alleen indien op voorhand duidelijk is dat dit in voordeel van handelsagent is!

25/02/2022

Stel dat u als principaal een overeenkomst met een handelsagent wil sluiten, maar een berekeningswijze van de uitwinningsvergoeding wil voorzien die afwijkt van artikel X.18 WER (Handelsagentuurwet). In dit geval zal er rekening mee gehouden moeten worden dat een dergelijke afwijking alleen mogelijk is indien dit in het voordeel is van de handelsagent. Bovendien is elke regeling waarbij er pas na beëindiging van de handelsagentuurovereenkomst vastgesteld kan worden of deze in het voordeel of het nadeel van de handelsagent is, bij voorbaat niet toegestaan. Het Hof van Beroep te Antwerpen herhaalde dit principe in een interessant arrest van 27 januari 2021.

Volledig bespreking en bron : HR Square

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de jaarlijkse M&D studienamiddag “Actualia Ontslagrecht” komen de voornaamste ontwikkelingen in het ontslagrecht vanuit en voor de praktijk aan bod. Onze sprekers, Bart Vanschoebeke en Ann Witters hebben, naar jaarlijkse gewoonte, de wetgeving en de rechtspraak van het afgelopen jaar grondig bestudeerd en hieruit een aantal belangrijke topics geselecteerd.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect