AI-based legal tech-oplossingen: ontdek de valkuilen

De afgelopen jaren zijn “legal tech”-oplossingen steeds populairder geworden om interne juridische afdelingen en advocatenkantoren te helpen bestaande kennis te delen en opnieuw te gebruiken. Dankzij de snelle groei van technologie en in het bijzonder kunstmatige intelligentie (AI), zijn legal tech-oplossingen naar een nog hoger niveau getild. Ze kunnen nu ook worden gebruikt om documenten snel te beoordelen, te doorzoeken en te analyseren. En dankzij de grote hoeveelheid aan gegevens kunnen ze zelfs worden gebruikt om documenten te creëren, te harmoniseren en te verbeteren. Deze (r)evolutie bespaart kostbare tijd voor juridische professionals en draagt dus ook bij tot een hogere kwaliteit en kostenefficiëntie. In deze blogpost gaan we in op de mogelijke valkuilen van deze nieuwe manier van werken, met name ook door de betrokkenheid van derden die legal tech oplossingen aanbieden.

Uitdagingen, valkuilen en praktische oplossingen voor hergebruik

Wanneer (bedrijfs)juristen juridische documenten zoals contracten, adviezen en gerechtelijke documenten opstellen, vinden zij het wiel meestal niet opnieuw uit. Zelfs als het het beste is om helemaal opnieuw te beginnen, dienen bestaande juridische documenten vaak als inspiratie en kan een deel ervan opnieuw worden gebruikt.

Het hergebruik van bestaande (en soms vrij oude) juridische documenten kan echter een aantal juridische problemen opleveren.

In dit artikel worden de onderscheiden uitdagingen op het gebied van persoonsgegevens, vertrouwelijkheid en de context van het juridische document onderzocht en besproken.

Volledig artikel en bron : Timelex – Bernd Fiten en Geert Somers – 20 februari 2023

Gerelateerde opleidingen

Bernd Fiten en Edwin Jacobs (advocaten Timelex) zullen tijdens het webinar “Juridische aspecten van AI en in het bijzonder ChatGPT” op zoek gaan naar antwoorden op een aantal actuele knelpunten in dit actuele thema.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect