Algemene voorwaarden: nu ook B2B strenger gereguleerd én meer controles. Basisprincipes algemene voorwaarden

03/02/2022

Nieuwe en bijzondere regelgeving zoals de B2C-reglementering, de wet betalingsachterstand en, sinds 1 december 2020, ook strengere B2B-reglementering hebben een impact op de “algemene voorwaarden” van een overeenkomst.

Algemene voorwaarden betreffen contractuele clausules die een onderneming hanteert in het handelsverkeer waarbij de rechten en plichten van partijen nader worden omschreven. Die rechten en plichten kunnen betrekking hebben op onder andere: de bestelling en levering, eigendom en risico-overdracht of prijs en betaling. De algemene voorwaarden zijn al lang geen vrijgeleide meer om uw onderneming tot ‘in het oneindige’ te gaan indekken. Er dient met bijzondere regelgeving rekening te worden gehouden nl. B2C-reglementering, de wet betalingsachterstand en, sinds 1 december 2020, ook strengere B2B-reglementering.

Naast het feit dat de impact van bijzondere regelgeving op algemene voorwaarden groter is geworden, merkt Marlex ook op dat de FOD Economie strenger toeziet op de wettelijkheid van algemene voorwaarden via een toename aan inspecties.

Een overzicht met aandachtspunten.

Volledig artikel en bron : Marlex

Gerelateerde opleidingen

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect