Beheersvolmacht: fiscaal goedgekeurd

Een beheersvolmacht is een overeenkomst waarbij de eigenaar van een goed een volmacht geeft aan een derde om dit goed te beheren en er desgevallend over te beschikken (in naam en voor rekening van de eigenaar). Dit kan zowel onderhands als notarieel, hoewel een notariële volmacht verplicht is in bepaalde gevallen.

Een beheersvolmacht kan bijzonder nuttig zijn in het kader van een vermogensplanning. De ouders schenken aan hun kinderen een specifiek goed, bijvoorbeeld een beleggingsportefeuille bij een bank, waarna de kinderen aan de ouders een beheersvolmacht toekennen. De kinderen zijn dan de volmachtgevers en de ouders de volmachtdragers. Door aan deze volmacht specifieke modaliteiten en voorwaarden te verbinden, wordt tegemoet gekomen aan de wens van vele schenkers om de controle te behouden over hun vermogen. De bank zal dus handelen op instructie van de ouders en niet van de kinderen, eigenaars van de beleggingsportefeuille.

Het is belangrijk dat degene die het beheer overdraagt, hier niet zomaar op kan terugkomen. Daarom is de beheersvolmacht best onherroepelijk. Anders dan bij een gewone bankvolmacht kan de volmachtgever daar dus voor de duur van de beheersvolmacht niet op terugkomen of deze herroepen.

Daarnaast is het van belang dat de volmacht exclusief is, zodat de ouders zeker zijn dat niemand anders zich kan of mag bezig houden met het beheer over de geschonken goederen (zoals ook het geval is bij de zaakvoerder van een maatschap). Bij een gewone volmacht mag de volmachtgever ook handelingen uitvoeren, samen met de volmachtdrager. Een exclusieve volmacht zorgt er daarentegen voor dat de volmachtgever niet meer zelf mag handelen, maar dat enkel de volmachtdrager exclusief handelingen mag stellen.

Concreet, als er dus een onherroepelijke en exclusieve volmacht tot beheer over een beleggingsportefeuille door de kinderen aan de ouders wordt gegeven, zullen de ouders zeker zijn dat zij tijdens de duur van die volmacht alleen instructies aan de bank kunnen geven zonder dat hun volmacht ingetrokken kan worden. De bank mag enkel handelen op instructie van de ouders en niet meer op instructie van de kinderen. Zij kunnen de volmacht ook niet intrekken voor de duur die afgesproken werd in de beheersvolmacht.

Verder wordt de volmacht zo opgesteld dat hij ook toepasselijk is op alle goederen die in de plaats komen van de geschonken goederen, zodat de beheerders de goederen kunnen herbeleggen zonder de controle erover te verliezen. Ten slotte kan er zelfs voorzien worden in periodieke uitkeringen aan de ouders, zodat zij zelf een eventuele last tot afstand van een rente die werd verbonden aan de schenking kunnen betalen.

Uiteraard dienen de ouders steeds rekening en verantwoording af te leggen aan de kinderen en dienen de onder beheer geplaatste goederen (of wat hiervoor in de plaats gekomen is) op het einde van het beheer teruggegeven te worden.

Volledig artikel en bron : Delboo advocaten – nieuwsbrief juni 2021

 

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de webinar “De beheersvolmacht als alternatief voor de maatschap” staat mr. Mark Delboo stil bij de de beheersvolmacht – een constructie die als een gelijkwaardig alternatief voor de populaire maatschap kan gezien worden omdat deze net zoals de maatschap gericht is op controlebehoud, maar niet onderworpen is aan de nieuwe formaliteiten die als gevolg van nieuwe wetgeving opgelegd zijn aan de maatschap.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect