België binnenkort een fiscale cryptowoestijn?

03/12/2021

Nu ook de Rulingcommissie zich over de kwestie buigt, onderzoeken de auteurs van deze bijdrage de problematiek van het “voorafgaand karakter” opdat een ruling kan worden aangevraagd.

Wij schreven hieromtrent het volgende: “Voorafgaand karakter is o.i. aanwezig indien een ruling wordt gevraagd over een specifieke transactie, in de mate dat deze nog niet fiscaal werd verwerkt. Het feit dat er reeds voorafgaand gelijkaardige transacties werden doorgevoerd zou o.i. geen invloed mogen hebben op het voorafgaande karakter. Uiteraard is het wel zo dat vorige transacties wel een impact kunnen hebben op de kwalificatie van de meerwaarde die zal worden gerealiseerd en waarvoor een ruling wordt gevraagd.”

We stellen in de praktijk echter vast dat de rulingcommissie in menig dossier worstelt met dit principe. Concreet twijfelt de rulingcommissie of er nog wel sprake is van een ‘voorafgaand’ karakter indien de belastingplichtige in het verleden reeds cryptomunten zou hebben verkocht. Ingevolge deze twijfel staan op dit ogenblik diverse rulingaanvragen on hold.

In deze crypto-monthly formuleren wij dan ook enkele bedenkingen bij de aarzeling van de rulingcommissie.

Volledig artikel en bron : Tiberghien

Gerelateerde opleidingen

Tijdens het seminarie “Ontwikkelingen in de regulering van crypto-munten”, zal Niels Vandezande (Timelex) zich o.a. buigen over de technische achtergrond en de bestaande regulering van cryptomunten… ook de Europese ontwikkelingen komen aan bod, evenals blockchain, smart contracts, NFT’s …

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect