Beschikkingsonbevoegdheid van de gefailleerde gerelativeerd

Wanneer een onderneming failliet wordt verklaard, dan verliest zij de bevoegdheid om haar vermogen te beheren en daarover te beschikken.

Er wordt een curator aangesteld, die als enige bevoegd is om dat vermogen ten gelde te maken en de schuldeisers te betalen. Dat heeft onder meer gevolgen voor de manier van procesvoering door een schuldeiser en een gefailleerde onderneming.

Een gefailleerde onderneming kan door het faillissement niet meer vrij kiezen om procedures te voeren. Deze beslissing berust in principe bij de curator. Er bestaan evenwel uitzonderingen. Zo kan de gefailleerde natuurlijke persoon zelf een procedure opstarten die betrekking heeft op zijn nieuwe ondernemingsactiviteit.

Het Hof van Cassatie heeft in een arrest van 11 oktober 2018 (AR F.15.0055.F) een bijkomende uitzondering bevestigd. Wanneer een schuldeiser een procedure opstart of voortzet tegen een gefailleerde schuldenaar, in plaats van tegen de curator, dan heeft de gefailleerde het recht om een rechtsmiddel (zoals hoger beroep) aan te wenden tegen een voor hem nadelige uitspraak. Hij heeft daarvoor geen toestemming nodig van de curator.

Volledig artikel en bron: Van Steenbrugge advocaten – Cedric Haspeslagh

Gerelateerde opleidingen

In het seminarie “Overzicht Cassatierechtspraak binnen het gerechtelijk recht” worden een aantal recente cassatie-arresten gekaderd binnen de context van het burgerlijk proces. Daarbij ligt de focus uiteraard op de impact op de dagdagelijkse procespraktijk.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect