Cassatie bevestigt: de onbetaalde verhuurder kwalificeert als een buitengewone schuldeiser in de opschorting

🎓 Cass. 15 mei 2023, C.22.0415.F

Bespreking van een recent cassatie-arrest omtrent de vraag of het begrip “zakelijke zekerheid” in het WER óók de bijzondere voorrechten, zoals het voorrecht van de onbetaalde verhuurder (art. 20, 1° Hyp.W.), omvat.

Hoewel de meningen in de rechtsleer verdeeld zijn,  concludeert het merendeel dat het begrip “zakelijke zekerheid” geen bijzondere voorrechten omvat. Deze auteurs baseren zich o.m. op de vaststelling dat er in de nieuwe definitie niet meer expliciet melding wordt gemaakt van bijzondere voorrechten en dat een wettelijk gekregen zekerheid niet zomaar gelijk te stellen is met een conventionele zekerheid.

Vandaag kunnen we met enige voorzichtigheid stellen dat de meerderheid van de rechtspraak zich heeft aangesloten bij de eerste visie: ook schuldvorderingen gewaarborgd door bijzondere voorrechten zijn buitengewone schuldvorderingen in de opschorting.

Het hof van beroep te Brussel (Fr) had op 8 mei 2020 in de context van een onbetaalde verhuurder echter anders geoordeeld (daarbij verwijzend naar de auteurs die de tweede visie onderschrijven). Tegen dit arrest werd cassatieberoep ingesteld.

De uitspraak volgde op 15 mei 2023. Daarbij heeft het Hof van Cassatie het hof van beroep te Brussel teruggefloten.

Het Hof van Cassatie bevestigt dus dat het voorrecht van de onbetaalde verhuurder uit art. 20, 1° Hyp.W. een “zakelijke zekerheid” is in de zin van art. I.22, 14° WER, zodat een houder van dat voorrecht kan kwalificeren als een buitengewone schuldeiser in de opschorting. Deze redenering geldt m.i. voor alle bijzondere voorrechten, en dus niet enkel voor het voorrecht van de onbetaalde verhuurder.

Belangrijk

Ik merk op dat deze uitspraak van het Hof van Cassatie volledig in lijn ligt met de nieuwe definitie van “buitengewone schuldvorderingen in de opschorting” die te vinden is in het wetsontwerp tot omzetting van de Europese Herstructureringsrichtlijn dat op 25 mei 2023 werd aangenomen in de Kamer en in werking zal treden op 1 september 2023.

Volledig artikel en bron : Corporate Finance Lab, 30 mei 2023

Gerelateerde opleidingen

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect