De contractuele uitsluiting in solidum ‘overleeft’ de ontbinding van de architectenovereenkomst

20/10/2021

Het Hof van Cassatie bevestigde in een arrest van 15 januari 2021 dat een clausule die de in solidum aansprakelijkheid van de architect rechtsgeldig beperkt of uitsluit, zo een beding is dat ook uitwerking krijgt na de ontbinding van de architectenovereenkomst. Volgens het Hof van Cassatie is het immers een beding dat de te vergoeden schade beperkt in het geval dat de architect zijn verbintenissen niet nakomt.

Andere voorbeelden van clausules die mogelijk de ontbinding kunnen overleven zijn schadebedingen, concurrentiebedingen, arbitragebedingen, etc.

In de toekomst zou, het principe dat bepaalde clausules de ontbinding ‘overleven’, bovendien verankerd kunnen worden in het Nieuw Belgisch Burgerlijk Wetboek: artikel 5.114 van het wetsvoorstel Boek 5 “verbintenissen”.

Volledig artikel en bron : Caluwaerts Uytterhoeven advocaten

 

Gerelateerde opleidingen

Naast de klassieke contractuele aansprakelijkheden die speelt tussen aannemers, architecten en opdrachtgevers komen er in het kader van een bouwproject ook verhoudingen tot stand met partijen die geen aannemer of bouwheer zijn. Ook deze andere verhoudingen kunnen aanleiding geven tot een mogelijk aansprakelijkheid. Tijdens de webinar “Buitencontractuele aansprakelijkheid en niet-verplichte verzekeringen in de bouwsector” gaan mr. Dimitri Verhoeven en Pim van den Bos (advocaten bij Schoups) dieper in op deze buitencontractuele aansprakelijkheid in de bouwsector aan de hand van recente relevante rechtspraak en het voorontwerp tot hervorming van het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht. Daarnaast krijgt u ook een uiteenzetting van enkele niet-verplichte verzekeringen relevant voor de bouwsector.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect