De klokkenluiderswet is op 15 december gepubliceerd!

📜 Wet van 28 november 2022 – BS 15 december 2022

Met deze wet worden de Europese regels inzake bescherming van zgn. klokkenluiders omgezet in Belgisch recht. Een klokkenluider is een persoon (of groep van personen) die alarm slaat over gedrag dat indruist tegen het algemeen belang. Om hen te beschermen tegen represailles, werden bepaalde regels in het leven geroepen.

Zo wordt o.m. bepaald in welke domeinen klokkenluiders alarm kunnen slaan (overheidsopdrachten; financiële diensten, producten en markten, voorkoming van witwassen van geld en terrorismefinanciering; productveiligheid en productconformiteit; veiligheid van het vervoer; bescherming van het milieu; … ) en wie als klokkenluider kan beschermd worden. Het gaat hierbij niet alleen om de klokkenluiders zelf – d.w.z. iedereen die in de private sector werkt en in een professionele context informatie over schendingen heeft verkregen – maar ook facilitators die de klokkenluiders hebben bijgestaan en bepaalde derden die verbonden zijn met de klokkenluiders en die het risico op represailles lopen, zoals familieleden, collega’s of vrienden.

Concreet worden 3 meldingskanalen  (intern – extern of openbaarmaking) voorzien – en de klokkenluider kan kiezen welk kanaal hij of zij het meest geschikt acht, maar een openbaarmaking die de reputatie van de onderneming het meest schaadt is alleen mogelijk als de klokkenluider redelijke gronden heeft om aan te nemen dat de inbreuk een dreigend of duidelijk gevaar voor het algemeen belang kan vormen en een melding via het interne of externe kanaal reeds is gedaan, maar er geen passende maatregelen zijn genomen.

Als de klokkenluider een van deze drie kanalen kiest en een schending op een van de 14 bovengenoemde domeinen meldt, zal hij of zij worden beschermd tegen represailles, d.w.z. maatregelen die ongerechtvaardigde schade kunnen veroorzaken (beëindiging van het contract, degradatie, wijziging van de arbeidsvoorwaarden, slechte evaluatie, enz.) ).

Zo zal hij of zij aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding of recht op herplaatsing (in geval van ontslag). Daarnaast is ook een beschermingsvergoeding mogelijk. Tot slot zijn er ook strafrechtelijke sancties voorzien.

📣 Opgelet! Bedrijven met meer dan 249 werknemers moeten een intern meldingskanaal opzetten en dit op 15 februari 2023!

Volledig artikel: Schoups advocaten – 16 december 2022

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de webinar “Klaar voor de klokkenluiders-wet”? bespreekt Joris Lambrechts (Finvision) de EU-richtlijn en Belgische omzetting, alsook de uitdagingen naar Belgisch recht en hoe effectief een draagvlak te creëeren.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect