De redelijke termijn als katalysator voor een vervagend onderscheid tussen opsporingsonderzoek en gerechtelijk onderzoek?

03/02/2022
Bespreking Gwh 3 februari 2022

Sinds het formeel bij de ‘Wet Franchimont’ (1998) ingevoerde onderscheid tussen het opsporingsonderzoek (l’information) en het gerechtelijk onderzoek (l’instruction) werd het Grondwettelijk Hof al verschillende keren prejudicieel bevraagd over beide onderzoekstypes.

In de nasleep van de ‘Potpourri II-hervorming’ stuurt het Grondwettelijk Hof naar de wetgever af en toe subtiele signalen dat beide types onderzoek meer naar elkaar moeten groeien.

***

Op 3 februari 2022 sprak het Grondwettelijk Hof zich opnieuw uit over de tweedeling opsporingsonderzoek vs. gerechtelijk onderzoek. Deze keer stelde het Hof wel opnieuw een schending van de Grondwet vast. In deze zaak diende het Hof zich te buigen over de naargelang het onderzoek al dan niet mogelijkheid om de (te) lange duur van het onderzoek aan te kaarten voor een rechterlijke instantie.

Volledig artikel en bron : Waeterinckx advocaten

Gerelateerde opleidingen

Tijdens het seminarie van mr. Joachim Meese “De verjaring van de strafvordering en redelijke termijn in strafzaken” zal naast een grondige toelichting van de (berekening van de) verjaring ook uitgebreid stilgestaan worden bij de recente rechtspraak over de redelijke termijn in strafzaken.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect