Een elektrische laadpaal in uw appartementsgebouw laten plaatsen: wat zijn de spelregels?

De opkomst van de elektrische wagen is onomkeerbaar ingezet, in die mate dat elektrische wagens in de nabije toekomst het nieuwe normaal zullen worden. Uiteraard brengt deze evolutie op zijn beurt weer nieuwe vraagstukken met zich mee, onder meer met betrekking tot de plaatsing van elektrische laadpalen.

Wanneer u een eigen woning bezit, brengt de plaatsing van zo’n laadpaal uiteraard weinig complicaties met zich mee, maar welke regels gelden hieromtrent binnen een appartementsgebouw, waar u zo’n paal bijvoorbeeld in de gemeenschappelijke ondergrondse parking wenst te laten plaatsen? En kan zomaar eender wie die het appartementsgebouw bewoont dergelijke laadpaal laten plaatsen?

De wetgever was voorzienend en heeft via de gewijzigde Appartementswetgeving geanticipeerd op vraagstukken omtrent nieuwe technologieën en evoluties door toe te laten dat sinds 1 januari 2019 iedere mede-eigenaar en erkende nutsoperatoren het recht hebben om kabels, leidingen en bijbehorende faciliteiten in of op de gemene delen aan te leggen (art. 577-2, §10 BW). Deze toevoeging had specifiek de installatie van laadpalen voor ogen, maar het toepassingsgebied kan in principe ruimer getrokken worden dan louter de installatie van elektrische laadpalen.

Bovenvermelde regeling geldt overigens niet alleen in gebouwen waarin de Appartementswet van toepassing is, maar ook in andere gebouwen waar er een mede-eigendom van toepassing is ook al is de toepassing van de Appartementswet uitgesloten.

Volledig artikel en bron : Forum advocaten

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de webinar “Actualia appartementsmede-eigendom” krijgt u een overzicht van de nieuwigheden inzake appartementsmede-eigendom, ingevoerd bij Wet van 18 juni 2018 en in voege getreden op 1 januari 2019 – en waar mogelijk aangevuld met recente rechtspraak.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect