Europese richtlijn over auteursrechten en naburige rechten in de digitale eengemaakte markt – omzetting in Belgisch recht

Op 17 april 2019 werd richtlijn 2019/790/EU van het Europees Parlement en de Raad inzake auteursrechten en naburige rechten in de digitale eengemaakte markt en tot wijziging van Richtlijnen 96/9/EG en 2001/29/EG goedgekeurd. 

Het is een richtlijn waarin zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod komen, zoals:

  • uitzonderingen voor tekst- en datamining;
  • uitzonderingen voor onderwijs in een grensoverschrijdende context;
  • een regeling voor de exploitatie van werken die niet meer in de handel beschikbaar zijn door culturele instellingen;
  • een nieuw naburig recht voor persuitgevers;
  • maatregelen over bepaalde vormen van gebruik van beschermde content door onlinediensten; en
  • bepalingen inzake het contractenrecht van auteurs en uitvoerende kunstenaars.

In België werd de richtlijn omgezet in nationaal recht op 19 juni 2022, waarbij de meeste bepalingen inwerkingtreden op 1 augustus 2022.

Volledig artikel en bron : FOD Economie, bijgewerkt op 1 augustus 2022

Zie ook : Wet van 9 juni 2022 tot omzetting van Richtlijn (EU) 2019/790 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 inzake auteursrechten en naburige rechten in de digitale eengemaakte markt en tot wijziging van Richtlijnen 96/9/EG en 2001/29/EG(1), BS 1 augustus 2022

Gerelateerde opleidingen

Tijdens het seminarie “Nieuwe regels voor het gebruik van auteursrechten online en elders” zal mr. Pieter Callens (Eubelius) de belangrijkste wijzigingen en implicaties van de wetswijziging voor de praktijk samen met u bespreken. Hierbij zullen de nieuwe verplichtingen rond het gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken op onlineplatformen en de nieuwe uitzonderingen aan bod komen.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect