Factcheck: Hervorming goederenrecht

25/08/2021

Naar aanleiding van de inwerkingtreding van het vernieuwde goederenrecht op 1 september zijn er een aantal incorrecte zaken verschenen in de media. Deze hervorming maakt deel uit van de vernieuwing van het Burgerlijk Wetboek die werd opgesteld onder begeleiding van experts en goedgekeurd door het parlement. De indruk werd echter onterecht gewekt dat er heel wat nieuwe uitzonderingen op het eigendomsrecht werden ingevoerd. Vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne verduidelijkt graag een en ander met deze factcheck.

Vooral over het zgn. zonder toestemming betreden van de tuin van de buren om bv. een bal of huisdier terug te halen, werd heel wat geschreven…

In deze factcheck onderstreept Justitie m.b.t. deze ‘controverse’ :

De tekst van paragraaf 1 is duidelijk: er moet steeds toestemming zijn van de eigenaar om diens eigendom te betreden om een zaak of dier terug te halen. Het is dus niet zo dat buren of anderen iemands tuin zonder toestemming kunnen betreden. Wat deze paragraaf wel wijzigt tegenover de oude situatie is dat iemand een zaak of dier dat op onopzettelijke wijze op diens eigendom is terechtgekomen, moet teruggeven. Hiermee wordt een juridische onduidelijkheid die onder de oude wetgeving bestond opgelost. Het stond immers niet in de wet dat dit moest gebeuren.

Volledig artikel en bron : Edward Landtsheere  – Team Justitie

 

Gerelateerde opleidingen

Het nieuwe goederenrecht staat opnieuw centraal in het nieuwe seminarie van Mr. Lien Bellinck & mr. Ariane Brohez : “Erfpacht, opstal en vruchtgebruik onder het nieuwe goederenrecht” waarin zij de praktische gevolgen en gebruik in commerciële vastgoedtransacties zal toelichten.

Dit seminarie kan u zowel klassikaal als via livestream en dus digitaal volgen!

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect