Individuele pensioentoezegging en 80%-regel

De aftrekbaarheid van premies gestort in het kader van een individuele pensioentoezegging (IPT) is gewijzigd, meer in het bijzonder de berekening van de 80%-grens. Hoe? Dat legt de fiscus uit in twee omzendbrieven, die er kwamen naar aanleiding van de nieuwe wet.

De wet van 15 juni 2021 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende de pensioenregelingen heeft de berekening van het wettelijk pensioen van zelfstandigen gelijkgetrokken met dat van werknemers door de harmonisatiecoëfficiënt af te schaffen (met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021). De herwaardering van het wettelijk pensioen van de zelfstandigen heeft (onder meer) tot gevolg dat het bedrag van de aftrekbare premies in het kader van een ELP wordt verlaagd.

In haar circulaires 2022/C/33, 2022/C/79 en 2022/C/81 bepaalt de administratie voortaan dat het wettelijk pensioen van de onafhankelijke bedrijfsleider kan worden geraamd:

  • voor de jaren vóór 2021 als zelfstandige, op 25% van zijn bruto-inkomen voor het jaar 2020 (dit bedrag mag niet lager zijn dan het minimumpensioen of hoger dan het maximumpensioen voor het betrokken jaar)
  • voor de andere jaren (die waarin de activiteit als werknemer werd uitgeoefend en die welke vanaf 2021 als zelfstandige werden uitgeoefend): op 50% van het bruto-inkomen van het belastbaar tijdperk (beperkt tot het inkomensplafond of het maximale pensioen, indien van toepassing).

Voor het jaar 2021 wordt het minimumpensioen vastgesteld op 15.911 EUR en het maximumpensioen op 17.948 euro (19.118 EUR voor het jaar 2022).

Circulaire 2022/C/79 voegt daaraan toe dat, ongeacht de methode voor de berekening van het wettelijk pensioen, het deel van de premies dat alleen wegens de verhoging van het geraamde wettelijk pensioen niet aftrekbaar is, in beginsel niet als verworpen uitgaven in de belastingjaren 2022 en 2023 moet worden opgenomen.

Volledig artikel en bron : BDO – 30 januari 2023

Gerelateerde opleidingen

De fameuze 80%-regel voor de berekening van het aanvullend pensioen voor de zelfstandige bedrijfsleider is reeds lange tijd onderwerp van discussie en werd ondertussen al een aantal keer hervormd.

Tijdens het seminarie Aanvullende pensioenen voor bedrijfsleiders: de 80%-grens op een keerpunt? zet onze specialist Paul Van Eesbeeck nog even de voornaamste nieuwigheden en knelpunten helder op een rij.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect