Gerechtsdeurwaardertarieven burgerlijke- en handelszaken stijgen in 2021

Gerechtsdeurwaarders mogen in 2021 weer wat meer aanrekenen voor hun akten in burgerlijke en handelszaken. De tarieven stijgen door indexering. Al gaat vaak slechts om enkele eurocenten.

Het bericht van de FOD Justitie bevat meer concreet de geïndexeerde tarieven die gerechtsdeurwaarders tussen 1 januari en 31 december 2021 mogen aanrekenen in uitvoering van het ‘koninklijk besluit van 30 november 1976 tot vaststelling van het tarief voor akten van gerechtsdeurwaarders in burgerlijke en handelszaken en van het tarief van sommige toelagen’.

Dat KB bevat de tarieven van de gegradueerde rechten, van de aanmaning met dreiging, het inningsrecht van 1% van de hoofdsom met interesten, de evenredige rechten voor elke protestakte, de evenredige rechten op een openbare verkoop, het recht bij evenredige verdeling, de vacatierechten, de vaste rechten op lichtingen, inlassingen, uittreksels en dergelijke, en de vergoedingen voor afschriften, vertalingen, reiskosten, enz.

Die rechten, minima en maxima worden elk jaar geïndexeerd op basis van een formule met als belangrijkste factor het rekenkundig gemiddelde van de consumptieprijsindexen van augustus tot en met november van het voorbije jaar.

Gerelateerde opleidingen

Nieuw: Studienamiddag “Overzicht Cassatierechtspraak binnen het gerechtelijk recht” – tijdens dit seminarie worden een aantal recente cassatie-arresten gekaderd binnen de context van het burgerlijk proces. Daarbij ligt de focus uiteraard op de impact op de dagdagelijkse procespraktijk.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect