Gewijzigde marktomstandigheden en prijsstijgingen: zijn uw algemene voorwaarden en contracten ertegen bestand?

26/01/2022

In deze bijdrage van Monard Law-advocaten Stefanie Stappers & Kristof Zadora worden enkele principes uiteengezet uit het contractenrecht m.b.t. prijsstijgingen. Stijgende grondstofprijzen bv. kunnen een belangrijke impact hebben op bestaande afspraken… kan er doorgerekend worden?

Wanneer een commerciële overeenkomst een prijsaanpassingsclausule bevat, dan kan hierop beroep gedaan worden. De toepassing van deze clausule is aan voorwaarden onderworpen. Zo mag deze niet gekoppeld worden aan één of ander indexcijfer, op straffe van nietigheid. Ook de recente B2B-wet bevat bepalingen waarmee rekening moet gehouden worden wanneer dergelijke clausules opgenomen worden : de mogelijkheid om prijzen aan te passen moet transparant gekoppeld worden aan objectieve parameters.

Ontbreekt een prijsaanpassingsclausule in de overeenkomst dan kan beroep gedaan worden op “overmacht” of “hardship”. Opgelet! Het niet kunnen nakomen van een betalingsverplichting omwille van economische omstandigheden (omdat levering aan de overeengekomen prijs een groot financieel nadeel oplevert bv.) zal geen overmacht uitmaken. Overmacht vereist immers een absolute onmogelijkheid om de overeenkomst (tijdelijk) uit te voeren.

“Hardship” of de onvoorzienbare situatie die een dermate ernstig onevenwicht doet ontstaan tussen contractspartijen waardoor verdere uitvoering buitengewoon nadelig is voor één van de contractspartijen, is een andere mogelijk. Nadeel deze “imprevisieleer” wordt traditioneel niet aanvaard in het Belgisch recht. Toch zijn ook hier mogelijkheden …

Volledig artikel en bron : Monard Law

Gerelateerde opleidingen

De auteurs van deze bijdrage zullen tijdens het gelijknamig seminarie “Gewijzigde marktomstandigheden en prijsstijgingen in algemene voorwaarden en contracten” toelichten welke contractuele mechanismen kunnen worden ingezet om een zekere prijsflexibiliteit in te bouwen.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect