Het statuut van het appartementsterras: een privatief of gemeenschappelijk gedeelte?

In tegenstelling tot wat mede-eigenaars vaak veronderstellen, is het geenszins vanzelfsprekend dat hun terras volledig in privatieve eigendom aan hen als mede-eigenaar toebehoortDoorgaans bezit het terras immers een gemengd statuut. In de basisakte is vaak, doch niet altijd, bepaald dat de bekleding van het terras (bvb: in hout) wel degelijk privatief is, doch dat de onderliggende lagen en de structuur gemeenschappelijk zijn. Dit is ook niet onlogisch omdat de terrassen uiteraard verankerd zijn in de gevels van het appartementsgebouw die ook gemeenschappelijk zijn en vaak een impact hebben op het gebouw (bvb: een dakterras dat voor lekken zorgt in de onderliggende kavels).

Wanneer er een herstelling met betrekking tot het terras gepland staat, is het dus steeds zeer belangrijk om goed in de basisakte na te gaan of de herstelling betrekking heeft op gemeenschappelijke delen dan wel privatieve delen van het terras of eventueel zelfs op privatieve én gemeenschappelijke delen. Van zodra u dit weet, is het betrekkelijk eenvoudig uit te maken of de gehele gemeenschap voor de herstelling dient bij te dragen of enkel één van de mede-eigenaars dan wel of er een opsplitsing gemaakt dient te worden tussen beide.

Volledig artikel en bron: Forum advocaten

Gerelateerde opleidingen

Tijdens het seminarie “Rechtspraakoverzicht Appartementseigendom zal Mr. Clabots u een kritische analyse  geven van enkele belangrijke uitspraken in deze materie, uitermate geschikt voor de praktijk.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect