Het tariferingsbureau voor verplichte bouwverzekeringen (eindelijk) operationeel

19/01/2022

Sinds 1 juli 2018 dienen aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouwsector hun tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid verplicht te verzekeren (Cfr. de Wet Peeters van 31 mei 2017). Op grond van de Wet Ducarme dienen de architecten en andere intellectuele beroepsbeoefenaars in de bouwsector (o.a. landmeters-experten, veiligheids- en gezondheidscoördinatoren) zich sinds 1 juli 2019 ook te verzekeren voor hun burgerlijke aansprakelijkheid.

Om te vermijden dat er ondernemingen zouden zijn die niet aan hun wettelijke verzekeringsplicht zouden kunnen voldoen, werd er zowel in de Wet Peeters als in de Wet Ducarme voorzien in de oprichting van een tariferingsbureau.

Het “Tariferingsbureau Bouw” heeft tot opdracht om de premie en de voorwaarden vast te stellen voor zij die zich verplicht dienen te verzekeren en geen dekking vinden op de reguliere markt.

Hoewel de plicht om zichzelf te verzekeren geldt sinds respectievelijk 1 juli 2018 en 1 juli 2019, werd het tariferingsbureau pas opgericht bij K.B. van 4 februari 2020. Vervolgens heeft het nog tot 20 juni 2021 geduurd alvorens het “Tariferingsbureau Bouw” operationeel was.

Volledig artikel en bron : Schoups advocaten

Gerelateerde opleidingen

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect