Hof van Beroep te Gent beschouwt uitkeringen uit een buitenlandse stichting als een belastbaar fictielegaat (1)

Het Hof van Beroep te Gent deed met het arrest van 5 april 2022 opnieuw uitspraak over de belastbaarheid van uitkeringen uit een Liechtensteinse Stiftung in de Vlaamse erfbelasting. Volgens het Hof waren de uitkeringen in de voorliggende zaak belastbaar, meer bepaald in de nalatenschap van de eerste begunstigde, echtgenote van de oprichter. Wijlen de oprichter en diens echtgenote waren beiden inwoner van het Vlaams Gewest. De betrokken begunstigden van de Liechtensteinse Stiftung waren geen erfgenamen in rechte lijn noch broers of zussen en dus onderworpen aan de hoogste tarieven erfbelasting (tot 65 % (2)). De uitkeringen uit de Liechtensteinse Stiftung kregen bijgevolg een wel heel duur fiscaal staartje. Onzes inziens geheel onterecht overigens. Het arrest werd voorgelegd aan het Hof van Cassatie.

Lees hier de volledig publicatie, die verscheen in “Successierechten, Nr. 4/2023”, hier. 

Bron : Gerd D. Goyvaerts – Tiberghien – 21 juni 2023

Gerelateerde opleidingen

Terug in ons zomeraanbod: de MiD Zomer! Tijdens de maanden juli en augustus bieden wij u een uitgebreid en boeiend aanbod van 16 (live)webinars.

U krijgt een interessante mix van 12 klassieke en actuele topics uit uw vakgebied. Daarnaast zijn er ook 4 webinars die specifiek gericht zijn op Estate Planning.

Ontdek ze hier!

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect