Ik verkoop mijn onroerend goed: wat is het gevolg voor mijn vordering tegen de aannemer?

Stel: u bent bouwpromotor en hebt bij de oprichting van een appartementsgebouw een beroep gedaan op een aannemer. De aannemer is er niet in geslaagd om zijn werken op te leveren binnen de voorziene termijnen en de kwaliteit van de uitgevoerde werken voldoet volgens u niet. Er worden over en weer rechtsvorderingen ingesteld. De aannemer vordert jegens u de betaling van zijn openstaande facturen. U vordert ten aanzien van de aannemer de betaling van een vertragingsboete en een vergoeding voor de herstelkosten. Tijdens de juridische procedure verkoopt u de appartementen, zodat u geen eigenaar meer bent. Kunt u uw vordering tegen de aannemer aanhouden?  

Of: u bent eigenaar van een woning en hebt een aannemer renovatiewerken laten uitvoeren. De door de aannemer uitgevoerde werken zijn gebrekkig. U richt zich tot de rechtbank en vordert de veroordeling van de aannemer tot een provisionele schadevergoeding, alsook de aanstelling van een gerechtsdeskundige. De aannemer stelt een tegenvordering in om betaling van de openstaande aannemingsfacturen te bekomen. Na de procedure in eerste aanleg verkoopt u uw woning. Kunt u toch nog hoger beroep instellen tegen de uitspraak van de eerste rechter? 

In principe beschikt enkel de overnemer van het onroerend goed over de vereiste hoedanigheid en het vereiste belang om de voormelde rechten in rechte uit te oefenen. Dit geldt in beginsel ook wanneer de overdracht plaatsvindt nadat de rechtsvordering werd ingesteld. 

Betekent het bovenvermelde principe dat u in de hoger geschetste praktijkgevallen uw vordering tegen de aannemer in geen geval verder kunt benaarstigen? 

Het antwoord op deze vraag is: neen. 

Er zijn immers uitzonderingen op het geschetste principe. In deze bijdrage worden deze verder uitgelicht …

Volledig artikel en bron : VDV advocaten

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de studienamiddag “Actualia aansprakelijkheid bouwactoren” krijgt u een praktijkgerichte analyse van de actuele ontwikkelingen inzake de aansprakelijkheid van de verschillende bouwactoren.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect