Kapitaalverhoging en soorten van aandelen

Problemen voor private equity en venture capital

Het is welbekend dat flexibilisering één van de krachtlijnen van het WVV was. Sinds het WVV bestaat er een bijna onbegrensde vrijheid in de BV en niet-genoteerde NV om af te wijken van de basisregels met betrekking tot de allocatie van stemrechten en vermogensrechten aan aandelen. Het is ook al opgemerkt dat dergelijk “spelen met stemrechten en vermogensrechten” aanleiding kan geven tot problemen door de strenge en breed toepasselijke procedure voor de wijziging van soortrechten (artikel 5:102 en 7:155 WVV).

Deze blogpost bekijkt deze problemen in wat meer detail voor kapitaalverhogingen in de private equity en venture capital context, en geeft ook een aantal mogelijke oplossingen onder het huidige Belgisch recht.

Er bestaan immers enkele mogelijke oplossingen voor de ongewenste blokkeringsminderheden.

Een eerste oplossing is om simpelweg geen soorten van aandelen te creëren. Dat kan bijvoorbeeld door via een aandeelhoudersovereenkomst de governance rechten toe te kennen aan bepaalde individuele aandeelhouders, in plaats van via de statuten aan bepaalde soorten van aandelen.

Een tweede oplossing is om als men toch soorten van aandelen moet creëren, ervoor te zorgen dat de controlerende aandeelhouder ook binnen elke soort de vereiste meerderheid voor statutenwijziging heeft.

Een derde oplossing is om aandeelhouders aan wie men geen blokkeringsrecht wil toekennen weg te steken in een aparte entiteit, zoals een stichting-administratiekantoor (StAK). Die entiteit kan dan bijvoorbeeld worden gecontroleerd door de private equity investeerder, om te vermijden men dat de werknemers en het management toch een blokkeringsminderheid krijgen bij een niet-evenredige kapitaalverhoging door de vennootschap.

Volledig artikel en bron: Corporate Finance Lab – Tom Vos, 17 januari 2023

Gerelateerde opleidingen

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect