Kies voor precies en vermeld de datum van de feiten in de kennisgeving van een dringende ontslagreden

De werkgever die een werknemer op staande voet ontslaat om een “ernstige tekortkoming die elke professionele samenwerking tussen de werkgever en de werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt”, moet de werknemer binnen drie werkdagen na het ontslag kennisgeven van de redenen die hij aanvoert ter rechtvaardiging van dat ontslag wegens dringende reden. Dat staat in de wet.

Volgens de rechtspraak moeten de redenen zo geformuleerd worden dat zij de ontslagen werknemer in staat stellen zijn verweer tegen de aangevoerde redenen voor te bereiden en de rechter de mogelijkheid bieden na te gaan of de redenen die worden ingeroepen in een procedure over het ontslag, wel zwaarwichtig genoeg zijn en dezelfde zijn gebleven als die vermeld in de kennisgeving. Daarom moet de kennisgeving voldoende nauwkeurig zijn.
Het Hof van Cassatie bevestigt dit nogmaals in een recent arrest : in de voorliggende zaak waren de datums waarop de ingeroepen feiten zich hadden voorgedaan, niet vermeld in de kennisgeving. Dat is wettelijk ook niet verplicht, zegt het Hof. Maar dat belet niet dat de rechter kan oordelen dat het ontbreken van de datums samen met andere feitelijke elementen tot gevolg heeft dat de redenen voor het ontslag onvoldoende nauwkeurig ter kennis zijn gebracht van de ontslagen werknemer en dat de kennisgeving dus niet voldoet aan de wettelijke vereisten.
Bron : SoConsult – 23 april 2021

Gerelateerde opleidingen

Naar jaarlijkse gewoonte bundelen Mrs. Bart Vanschoebeke en Ann Witters (Claeys & Engels) de voornaamste ontwikkelingen in de wetgeving en rechtspraak inzake ontslagrecht. Deze update “Actualia Ontslagrecht” is dan ook een niet te missen seminarie voor de rechtspracticus in het arbeidsrecht.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect