Klokkenluidersregelingen: status update private sector

📜 Wet van 28 november 2022 betreffende de bescherming van melders van inbreuken op het Unie- of nationale recht vastgesteld binnen een juridische entiteit in de private sector, BS 15 december 2022

Voor entiteiten in de private sector zet de wet van 28 november 2022 de Europese Klokkenluidersrichtlijn (Richtlijn 2019/1937) om in Belgisch recht.

De Wet van 28 november 2022 “betreffende de bescherming van melders van inbreuken op het Unie- of nationale recht vastgesteld binnen een juridische entiteit in de private sector” werd op 15 december 2022 bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en treedt twee maanden na de dag van bekendmaking – dus op 15 februari 2023 – in werking.

Voor welke ondernemingen gelden de nieuwe verplichtingen?

Elke juridische entiteit met minstens 50 werknemers moet een intern kanaal invoeren voor de melding van inbreuken op een aantal specifieke gebieden. Juridische entiteiten in de private sector met 50 tot 249 werknemers krijgen hiervoor respijt tot 17 december 2023. Juridische entiteiten met minder dan 50 werknemers moeten geen interne meldingsprocedure invoeren, maar zij kunnen er vrijwillig voor kiezen om dit wel te doen. Juridische entiteiten in de financiële sector zijn steeds verplicht een intern meldingskanaal in te voeren, ongeacht het aantal werknemers dat ze tewerkstellen.

Volledig artikel en bron: Eubelius – 16 december 2022

Zie ook: Wet van 28 november 2022 betreffende de bescherming van melders van inbreuken op het Unie- of nationale recht vastgesteld binnen een juridische entiteit in de private sector, BS 15 december 2022

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de webinar “Klaar voor de klokkenluiders-wet”? bespreekt Joris Lambrechts (Finvision) de EU-richtlijn en Belgische omzetting, alsook de uitdagingen naar Belgisch recht en hoe effectief een draagvlak te creëeren.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect