Nieuw Burgerlijk Wetboek – Boek 1 (Algemene bepalingen) en Boek 5 (Verbintenissen) goedgekeurd op 21 april 2022

21/04/2022

De Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft vandaag Boek 1 (Algemene Bepalingen) en Boek 5 (Verbintenissen) van het nieuw Burgerlijk Wetboek goedgekeurd. De buitencontractuele aansprakelijkheid zal in een afzonderlijk Boek 6 worden behandeld.

Onder de talrijke nieuwigheden en verduidelijkingen kunnen de volgende nogmaals worden aangestipt:

  • De invoering van de imprevisie in het Belgische contractenrecht. In geval van onvoorzienbare gewijzigde omstandigheden die de uitvoering van de overeenkomst zo buitensporig bezwaren dat de uitvoering ervan redelijkerwijze niet langer kan worden geëist van een partij, heeft deze partij het recht de andere partij te vragen om het contract te heronderhandelen of te beëindigen. Indien geen overeenstemming tussen de partijen wordt bereikt, kan de rechter in een procedure zoals in kortgeding de overeenkomst aanpassen of ontbinden.

Volledig artikel en bron : TBH Actualiteit – Olivier Vanden Berghe

De definitieve teksten zijn terug te vinden op de website van de Kamer:

Gerelateerde opleidingen

Wij stelden voor u een studiedag ‘Actualia Verbintenissenrecht’ samen met vier sessies gegeven door vier specialisten in dit uiteenlopende rechtsdomein met actuele topics rond o.a. buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht en het nieuwe verbintenissenrecht.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect