Nieuw algemeen contractenrecht

22/04/2022

Op 21 april 2022 werd het wetsvoorstel houdende Boek 5 “Verbintenissen” van het Burgerlijk Wetboek goedgekeurd door de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Interessant om weten:

Het nieuwe wetboek zal in werking treden op de eerste dag van de zesde maand na publicatie van de wet in het Belgisch Staatblad. Vermoedelijk zal dat vanaf begin 2023 zijn. 

In principe zal het nieuwe verbintenissenrecht van toepassing zijn op contracten die worden afgesloten na de inwerkingtreding van de wet. Er bestaat voor partijen echter een mogelijkheid om daar contractueel van af te wijken en te voorzien dat de nieuwe wet eveneens van toepassing is op contracten afgesloten vóór de inwerkingtreding. 

Indien dat de rechtspositie zou versterken, kan het voor een onderneming interessant zijn om in nieuwe contracten te bepalen dat het nieuwe verbintenissenrecht meteen van kracht is, ondanks het contract wordt afgesloten vóór de inwerkingtreding van de wet.  

Volledig artikel en bron : Monard Law

De definitieve teksten zijn terug te vinden op de website van de Kamer:

Gerelateerde opleidingen

Wij stelden voor u een studiedag ‘Actualia Verbintenissenrecht’ samen met vier sessies gegeven door vier specialisten in dit uiteenlopende rechtsdomein met actuele topics rond o.a. buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht en het nieuwe verbintenissenrecht.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect