Nieuwe fiscale verplichtingen voor exploitanten van digitale platformen!

Via een recent ingediend wetsontwerp maakt de regering werk van de omzetting van Richtlijn (EU) 2021/514 van de Raad van 22 maart 2021 tot wijziging van Richtlijn 2011/16 (EU) betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen (of beter gekend als DAC7). Deze richtlijn voorziet in een uitgebreide rapporteringsverplichting voor exploitanten van digitale samenwerkingsplatformen.

De naleving van deze verplichtingen wordt afgedwongen via strenge sancties. De bestaande rapporteringsverplichtingen zullen vervangen worden. Wat zijn nu de gevolgen?

Opgelet! Zodra het platform (of software) het mogelijk maakt om gebruikers in contact te brengen met verkopers om diensten of goederen te verkopen/verhuren, zal er sprake zijn van een digitaal samenwerkingsplatform, zoals bijvoorbeeld platformen voor freelancers, verhuur van vakantiewoningen, organisatie van bijlessen, 2de-hands websites…

De exploitant van een digitaal samenwerkingsplatform zal dan specifieke verplichtingen moeten vervullen, waaronder een nauwgezette due diligence-procedure.

Als een exploitant van een digitaal samenwerkingsplatform deze verplichting niet nakomt, gelden er strenge sancties.

Zo zal een administratieve boete van 25.000 EUR worden opgelegd als men zich niet laat registreren als niet-EU exploitant van een platform.

Volledig artikel en bron: Monard Law – 26 december 2022

Gerelateerde opleidingen

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect