Nieuwsflits: Een schenking online registreren via MyMinfin in 1, 2, 3?

09/05/2022

Op 1 mei publiceerde de FOD Financiën op haar website1 een aangepast stappenplan voor de registratie van niet-notariële schenkingen. Nieuw is dat u de bewijsdocumenten van een schenking online via MyMinfin ter registratie kan aanbieden.

Concreet:

Bewijsdocumenten van niet- notariële schenkingen van roerende goederen, zoals bijvoorbeeld hand- en bankgiften, zijn in beginsel niet verplicht registreerbaar in België. Bij gebrek aan registratie is de begiftigde geen schenkbelasting/schenkingsrechten De begiftigde moet wel nog erfbelasting (aan de hogere progressieve tarieven) betalen wanneer de schenker binnen de drie jaar (inwoner Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk Gewest) of vijf2 jaar (inwoner van het Waalse Gewest) overlijdt. Wordt de schenker binnen deze periode ziek, kan steeds tot vrijwillige registratie van de schenking worden overgegaan. In dat geval zal (zullen) er schenkbelasting/schenkingsrechten worden geheven, maar zo kan erfbelasting/successierechten vermeden worden. De FOD Financiën geeft op haar website aan dat de registratie voortaan ook online kan, via MyMinfin.

Volledig artikel en bron : Tiberghien

Gerelateerde opleidingen

Voor een volledige update inzake schenkingen en testamenten, kan u bij ons terecht tijdens de studienamiddag “Actualia schenkingen en testamenten” van mr. Ann Maelfait.

Dit seminarie is niet alleen interessant voor advocaten en magistraten die met procedures inzake schenkingen en testamenten geconfronteerd worden, maar eveneens voor adviseurs, notarissen, accountants die in hun adviespraktijk dagdagelijks met estate planning, schenkingen en testamenten bezig zijn.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect