Omgevingsrecht als spil van een circulaire economie

Onze economie moet verduurzamen en vergroenen. Niet alleen om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, maar ook om de toekomst van volgende generaties veilig te stellen. Het Vlaams regeerakkoord 2019-2024 stelt daarom een circulaire economie voorop. Een circulaire economie moet ons helpen om beter in onze behoeften aan grondstoffen en water te kunnen voorzien en ons welzijn te maximaliseren met een kleinere ecologische voetafdruk. Lokale productie en grondstofwinning staan in een circulaire economie centraal.

Weinig lokale besturen lijken echter te beseffen dat zij met het huidig instrumentarium van het omgevingsrecht al een verschil kunnen maken.

Om te beginnen kunnen in ruimtelijke uitvoeringsplannen tal van duurzaamheidsnormen worden ingevoegd. Zo kunnen voorschriften omtrent modulair bouwen worden opgenomen in een ruimtelijk uitvoeringsplan teneinde het ruimtebeslag aan te passen naar gelang wijzigende behoeften …

 

Volledig artikel en bron: GD&A advocaten

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de webinar “Omgevingsvergunning voor kleinhandelszaken” bespreekt mr.  Sofie Albert (ORYS advocaten) de bijzonderheden bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten en de moeilijkheden die hiermee gepaard gaan.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect