Omgevingsvergunning: verlenging met 30 of 60 dagen voor vergunningsbeslissing, indienen van beroep en beslissing over beroep

Een aanvraag voor een omgevingsvergunning die niet binnen de termijn wordt afgehandeld, wordt volgens het omgevingsvergunningsdecreet stilzwijgend geweigerd. Een beroep dat niet tijdig kon behandeld worden, wordt beschouwd als een afgewezen beroep. Maar in deze coronatijden draaien veel diensten op halve kracht en dus besliste de Vlaamse regering om de procedures van het omgevingsvergunningsdecreet tijdelijk te versoepelen.

Samengevat:

  • De beslissingstermijn in de vereenvoudigde procedure wordt met 30 dagen verlengd (van 60 naar 90 dagen);
  • De beslissingstermijn in de gewone procedure wordt met 60 dagen verlengd (van 105 of 120 dagen naar 165 of 180 dagen);
  • De beslissingstermijn in beroep wordt verlengd met 60 dagen;
  • De periode waarbinnen beroep kan worden ingesteld wordt ook met 30 dagen verlengd, van 30 naar 60. Dit betekent ook dat de uitvoering van een door de gemeente afgegeven vergunning pas kan starten na 65 dagen (35 + 30).

Daarnaast zijn er ook wijzigingen in de procedure.

Bron: Besluit van de Vlaamse Regering van 24 maart 2020 tot uitvoering van artikel 5 van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat betreft de omgevingsvergunning, BS 30 maart 2020.

Gerelateerde opleidingen

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect