Omzetting van de ECN+ richtlijn en invoering van een filing fee in concentratiezaken

16/03/2022

Het Belgisch mededingingsrecht werd op belangrijke punten hervormd door de wet van 28 februari 2022. De wet is enerzijds een omzetting in het Belgische recht van de ECN+-richtlijn. Anderzijds voert de wet een zogenaamde filing fee in voor concentratiemeldingen.

De zogenaamde “ECN+-richtlijn” (EU-richtlijn 2019/1) reikt de mededingingsautoriteiten van de verschillende lidstaten (“NMA’s”) bijkomende instrumenten aan om de mededingingsregels effectiever toe te passen en de goede werking van de interne markt te waarborgen. De richtlijn heeft tot doel het werk van de NMA’s te vergemakkelijken door bepaalde lacunes in het handhavingssysteem op te vullen. Zo voorziet de ECN+-richtlijn in een gemeenschappelijk “instrumentarium” voor de verschillende NMA’s, waaronder ruimere onderzoeks- en sanctiebevoegdheden, worden nationale clementieregelingen versterkt en worden bijkomende garanties ingebouwd voor de onafhankelijkheid van de verschillende NMA’s.

Volledig artikel en bron : Eubelius

Gerelateerde opleidingen

Recentelijk zijn er heel wat nieuwe wetgevende initiatieven doorgevoerd inzake het mededingingsrecht. Hoog tijd dus voor een grondige update : tijdens het seminarie “Actualia mededinging” zullen mrs. Jan Bocken en Kim Gillade van Eubelius de voornaamste nieuwigheden toelichten.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect