Onrust op de bouwmaterialenmarkt bis : Kan u wegens hoge prijsstijgingen onder uw overeenkomst uit?

08/07/2022

In deze bijdrage wordt dieper ingegaan op de vraag of er een mogelijkheid bestaat om – gelet op een aanzienlijke prijsverhoging van materiaal (of een andere kost) – een overeenkomst geldig te beëindigen, minstens de prijzen te (laten) herzien.

De overeenkomst beëindigen

Pacta sunt servanda. Dit juridisch adagium heeft als uitgangspunt dat geldig aangegane overeenkomsten partijen tot wet strekken. Partijen zijn gehouden om de door hen aangegane verbintenissen correct en volledig uit te voeren.

Indien een contractspartij zijn of haar verplichtingen niet (tijdig) uitvoert, kan deze gehouden zijn tot het betalen van een fikse schadevergoeding.

Indien de overeenkomst niets bepaald omtrent de beëindiging ervan ten gevolge van prijsstijgingen, bestaat er in principe geen mogelijkheid om de overeenkomst hiervoor te beëindigen. De contractuele verplichtingen dienen nagekomen te worden, zelfs als deze voor de ene contractspartij aanzienlijk zwaarder doorwegen dan op het moment van de contractsluiting.

Ook het inroepen van bevrijdende overmacht om bepaalde verbintenissen definitief niet meer te moeten uitvoeren is in principe uitgesloten, aangezien in de geldende rechtspraak en rechtsleer (bijna) unaniem wordt bepaald dat de sterke stijging van prijzen geen bevrijdende overmacht kan uitmaken.

Volledig artikel en bron : Reyns advocaten

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de webinar “Aannemingsovereenkomsten: impact nieuw Burgerlijk Wetboek” bekijken we (o.a.) de nieuwe mogelijkheden die het verbintenissenrecht biedt op vlak van de aannemingsovereenkomsten.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect