Pand op aandelen – wat te checken bij due diligence: het pandregister of het aandelenregister van de vennootschap?

10/08/2021

Om elke betwisting omtrent de rechtsgeldigheid van een pand op aandelen uit te sluiten, is het in de huidige stand van de wetgeving aangewezen om het pand in elk geval in te schrijven in het aandelenregister van de vennootschap. Dit blijkt op heden ook nog steeds de gangbare praktijk te zijn. Indien het pand enkel geregistreerd zou worden in het pandregister bestaat immers het risico dat dit pand niet tegenwerpelijk t.a.v. derden zal zijn.

Uit bovenstaande onduidelijkheid volgt dat men in het kader van een due dilligence ook best een dubbele check uitvoert: in eerste instantie – zoals gebruikelijk – een raadpleging van het aandelenregister en vervolgens voor de volledigheid tevens het pandregister. Een opzoeking in het pandregister zal steeds uitgevoerd worden op grond van de gegevens van de pandgever (o.m. naam/ondernemingsnummer), en kan hierna wel nog verfijnd worden op basis van het bezwaarde goed. Een opzoeking enkel op grond van een beschrijving van het bezwaarde goed is niet mogelijk.

Deze aanbeveling zal bovendien in het bijzonder nuttig blijken wanneer aandelen in één of meer vennootschappen deel uitmaken van een handelszaak die door de moedervennootschap in pand wordt gegeven. De handelszaak kan op zichzelf, als feitelijke algemeenheid, in zijn geheel worden verpand. Er zal dan één pandrecht tot stand komen i.p.v. afzonderlijke pandrechten op de onderscheiden bestanddelen van de handelszaak.

Volledig artikel en bron : M&A for professionals – Intui advocaten

 

Gerelateerde opleidingen

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect