Prijsstijgingen: Een checklist voor aannemers!

31/05/2022

De coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, stijgende energieprijzen: ze zorgen er allemaal voor dat de vraag groter is dan het aanbod waardoor de prijzen van bouwmaterialen enorm gestegen zijn.

Het einde van de prijsstijgingen lijkt voorlopig nog niet in zicht. Het zijn enorm uitdagende tijden voor aannemers, maar het hoofd koel houden en maximaal gebruik maken van de opportuniteiten die zich aanbieden voor toekomstige contracten, zorgen ervoor dat u de storm goed zal doorstaan.

In deze bijdrage 6 tips bij de redactie van nieuwe aannemingsovereenkomsten.

👉 Tip: Bouw een imprevisieclausule in

Wanneer de onvoorzienbare omstandigheden de uitvoering van de overeenkomst niet onmogelijk maken – zoals bij overmacht- maar wel veel moeilijker, is er sprake van imprevisie.

Prijsstijgingen maken de uitvoering van de overeenkomst vaak veel moeilijker of duurder, maar niet onmogelijk, zodat prijsstijgingen meestal niet onder overmacht vallen.

Daarom is het van belang dat u ook een imprevisieclausule voorziet in uw overeenkomst of algemene voorwaarden. Overmacht bestaat wel in het Belgische recht, maar imprevisie (nog) niet.

Het nieuwe verbintenissenrecht -dat vermoedelijk in werking zal treden in het begin van 2023- voorziet dergelijke imprevisie, maar op dit moment, kan u als aannemer zich enkel beroepen op de imprevisie, indien u hierover een clausule heeft opgenomen.

Zorg dus voor een goede imprevisieclausule (ook wel genoemd hardship) zodat bij onverwachte omstandigheden die een zwaar economisch nadeel opleveren of die de uitvoering van de overeenkomst moeilijker maken, er opnieuw kan onderhandeld worden tussen aannemer en opdrachtgever.

Volledig artikel en bron : Gevaco advocaten

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de webinar “Aannemingsovereenkomsten: impact nieuw Burgerlijk Wetboek” bekijken we (o.a.) de nieuwe mogelijkheden die het verbintenissenrecht biedt op vlak van de aannemingsovereenkomsten.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect