Sorry seems to be the hardest word. Excuses als mogelijk herstel in natura.

16/02/2022

In een recent arrest van 26 november 2021 oordeelt het Hof van Cassatie dat het aanbieden van excuses een herstel in natura kan uitmaken voor geleden morele schade en dus in rechte kan worden gevorderd.

Als principe geldt in België dat een herstel van de schade in natura de normale wijze van herstel is en zij de voorkeur geniet boven een vervangende schadevergoeding. Maar in een aantal gevallen, zoals bij laster en eerroof of reputatieschade volstaat een louter geldelijke vergoeding niet als rechtsherstel.

In deze concrete zaak was er sprake van reputatieschade en vorderde het slachtoffer naast een morele schadevergoeding formele excuses. De reputatieschade werd erkend en een schadevergoeding werd toegekend. De vraag tot officiële excuses wordt echter afgewezen door het Hof van Beroep te Bergen op basis van de overweging dat reeds een vergoeding in geld wordt toegekend, die de schade zou dekken.

Het Hof oordeelt anders. In navolging van recente tendensen, wordt het opleggen van (al dan niet publieke) excuses bij wijze van erkenning voor de benadeelde partij gezien als mogelijke remediëring voor, in dit geval, de geleden morele schade. Gezien een herstel in natura, waar mogelijk, de voorkeur geniet boven een vervangende schadevergoeding kan de vordering tot excuses dus niet zomaar worden geweigerd door de rechter omdat reeds een geldelijke schadevergoeding werd toegekend. Het Hof van Cassatie bevestigt dat beide naast elkaar kunnen worden opgelegd.

Volledig artikel en bron : Schoups advocaten

Gerelateerde opleidingen

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect