Staat ongerechtvaardigde afwezigheid gelijk aan een impliciete ontslagname?

05/11/2021

Bespreking Arbeidsrechtbank Luik 23 juni 2021

Een arbeidsovereenkomst kan niet enkel uitdrukkelijk, bijvoorbeeld door een ontslag, beëindigd worden, maar ook op impliciete wijze. Dit is onder meer het geval wanneer een van de partijen, de werkgever of de werknemer, een wanprestatie begaat met het doel de overeenkomst te beëindigen.

Hierbij is van belang dat degene die een contractuele tekortkoming begaat, ook daadwerkelijk de wil heeft om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Het is aan degene die meent dat de arbeidsovereenkomst een einde heeft genomen om het bewijs te leveren dat deze wil aanwezig was.

De arbeidsrechtbank van Luik diende zich recent te buigen over de situatie waarin een werkgever meende dat de werknemer de arbeidsovereenkomst had beëindigd door ongerechtvaardigd afwezig te blijven nadat hij herhaaldelijk had bevestigd een andere betrekking te willen aangaan.

De arbeidsrechtbank oordeelde in deze zaak dat de werkgever de wil van de werknemer om de arbeidsovereenkomst te beëindigen onvoldoende had aangetoond en veroordeelde de werkgever tot betaling van een opzeggingsvergoeding.

Conclusie : Indien er ernstige vermoedens zijn dat een werknemer die een wanprestatie begaat door ongerechtvaardigd afwezig te blijven, de wil heeft om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, doet een voorzichtig werkgever er dan ook goed aan niet te snel de beëindiging van de arbeidsovereenkomst in te roepen, maar eerst zekerheid te bekomen over de daadwerkelijke bedoeling van de werknemer, bijvoorbeeld door deze laatste schriftelijk aan te manen het werk te hervatten.

Volledig artikel en bron : HR Square

Gerelateerde opleidingen

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect