Staat Vlabel de split sale aan 2,00% (opnieuw) toe?

03/02/2022

Wat voorafging…

Iedereen denkt uiteraard aan een aantal jaren geleden bij het horen van de split sale. Er was immers een tijd waarin het plotseling gebruikelijk werd om zakelijk vastgoed gesplitst te gaan kopen onder de vorm van erfpacht en met erfpacht bezwaarde eigendom (tréfonds). Klassiek was het voorbeeld waarbij de vergoeding voor het recht van erfpacht ongeveer 90% bedroeg en de prijs van de tréfonds dan 10%. Op die manier kreeg de verkoper de volledige verkoopprijs en werd dit in hoofde van de kopers grotendeels betaald uit hoofde van de erfpachter. Op het vlak van registratierechten had dit een bijzonder voordeel, aangezien het verkooprecht niet van toepassing is op de vestiging van het recht van erfpacht maar enkel het evenredige recht van initieel 0,20%, wat dan later 2,00% is geworden. Op de prijs van de tréfonds is nog altijd het verkooprecht van toepassing, dat uiteraard afhankelijk is van tijdstip en regio. In elk geval leverde dit steevast een fikse besparing inzake registratierechten op.

***

De eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat er plotseling wel een wildgroei aan split sales met erfpacht optrad. Ook toen was er immers reeds al een antimisbruikbepaling, zij het dat het niet belette dat de vormgeving en masse werd toegepast. Het hoeft weinig betoog dat dit in realiteit te pas en te onpas werd toegepast en in werkelijkheid dus veel te sterk werd veralgemeend.

De zwarte lijst

Ook de fiscus had erop de duur zijn buik van vol en zette de split sale op de zwarte lijst van het fiscaal misbruik. Dit betekent dat dergelijke verrichtingen voor de fiscus in het vizier liepen en bij voorbaat verdacht werden van fiscaal misbruik.

***

Breaking news: gaat Vlabel er nu toch in mee?

Recent hebben we verschillende precedenten te pakken gekregen waarbij Vlabel niettemin akkoord was met een heffing van 2,00% op de waarde van het erfpachtrecht in een dergelijke leasingcontext. Meer bepaald is die 2,00% uiteraard een federale bevoegdheid en geen bevoegdheid van Vlabel, zij het dat Vlabel er dus akkoord mee was om het erfpachtrecht niet te onderwerpen aan het verkooprecht. Anders gezegd, Vlabel ziet er geen fiscaal misbruik in.

Volledig artikel en bron : Spartax

Gerelateerde opleidingen

In onze voorjaarskalender staan heel wat opleidingen rond actuele topics uit de vermogensplanning:

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect